Week-end-ul care a trecut a fost unul de foc si canicula inca ne va mai da dureri de cap si in urmatoarele zile

Termometrele au aratat peste 35 de grade, dar numai in sudul tarii. In nord, vest, centru si zona deluroasa se anunta ploi. In capitala, termometrele au indicat ieri chiar si 43 de grade Celsius la soare. 18 prefecturi au primit avertizare de la Administratia Nationala de Meteorologie

Centrul Operativ pentru Situatii de Urgenta din cadrul Ministerului Mediului si Gospodaririi Apelor a trimis duminica, 23 iulie, o Atentionare Meteorologica catre 18 prefecturi. Este vorba de judetele: ARAD, BIHOR, BRAILA, BUCURESTI, BUZAU, CARAS-SEVERIN, CALARASI, DOLJ, GALATI, GIURGIU, IALOMITA, ILFOV, MEHEDINTI, OLT, SATU MARE, TIMIS, TELEORMAN, VRANCEA, care vor fi lovite de canicula.

"Fenomenele meteorologice din mesaj vor incepe in mai putin de 72 de ore, dar nu mai devreme de 36 de ore din momentul emiterii mesajului; aceasta atentionare va fi actualizata sau nu printr-un mesaj de avertizare sau un nou mesaj de atentionare, in functie de gravitatea fenomenului prevazut.Atentionarea poate privi si fenomene meteo care incep mai devreme de 36 de ore cand acestea nu sunt atat de grave incat sa justifice o avertizare", este continutul avertizarii date de Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Fenomenele vizate: depasirea pragului critic al indicelui de confort termic temperatura-umezeala (ITU) si izolat canicula. In intervalul luni, 24 iulie - joi, 27 iulie, in cursul dupa-amiezelor, indicele de confort termic temperatura-umezeala (ITU) va depasi local pragul valoric de 80 in Campia de Vest si in Campia Romana. Starea de disconfort termic se va mentine si in cursul noptilor cand temperaturile minime se vor situa in jurul a 20 de grade. In aceleasi zone, izolat, vremea va fi caniculara la amiaza cand temperatura aerului se va situa in jurul valorii de 35 de grade.

In Bucuresti pentru a reduce disconfortul cauzat de canicula, Primaria Capitalei a dispus mai multe masuri care vor fi mentinute pe toata durata manifestarii acestor fenomene. Astfel, societatile de salubrizare vor trebui sa asigure suplimentarea de pana la cinci ori a activitatii de stropire cu apa a arterelor pe care le au in administrare, strandurile publice si fantanile arteziene vor trebui sa functioneze 24 ore din 24, iar Administratia Lacuri, Parcuri si Agrement a Capitalei va trebui sa asigure echipe pregatite permanent pentru interventii in caz de defectiuni.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.