Ministrul agriculturii, padurilor si dezvoltarii rurale, Gheorghe Flutur, a afirmat ca, prin programul 'Fermierul', Romania a izbutit performanta de a absorbi toti banii acordati de Uniunea Europeana prin intermediul SAPARD.

'La venirea mea in functia de ministru, Romania abia izbutise sa absoarba o treime din cele 1,5 miliarde de euro obtinute de la SAPARD. De atunci pana astazi am reusit sa acoperim cu proiecte intreaga suma ce parea imposibil de absorbit, iar la baza acestui asa-zis miracol a stat programul Fermierul, cu cele peste 850 de proiecte aprobate in lunile aprilie, mai si iunie', a precizat ministrul intr-o declaratie facuta vineri la Ramnicu Valcea.

El a anuntat ca depunerea de proiecte va fi sistata dupa data de 31 iulie, intreaga suma acordata Romaniei fiind absorbita. 'Pentru o parte din celelalte peste 1.400 de proiecte intocmite, incepand cu luna august guvernul va aloca fonduri printr-un fel de SAPARD romanesc, iar dupa 1 ianuarie 2007 vor exista din nou suficient de multi bani europeni pentru continuarea la turatie maxima a programului Fermierul', a adaugat el.

Pe de alta parte, Gheorghe Flutur a criticat atitudinea excesiv de birocratica a unor banci care, in opinia sa, in unele judete, 'nu au fost si nu sunt suficient de flexibile si de prietenoase' cu solicitantii de fonduri pentru programul 'Fermierul'.

In acest sens, ministrul a dat ca exemplu negativ situatia din Valcea, unde doar 12 proiecte din cele peste 60 depuse au reusit sa treaca de etapa discutiilor la sediul bancii, 'spre deosebire de alte judete, unde lucrurile se situeaza exact la polul opus'.


Despre autor:

Wall-Street

Sursa: Wall-Street


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.