Sute de persoane au asistat, luni, la Sfanta Liturghie oficiata de Patriarhul Teoctist al Bisericii Ortodoxe Romane (BOR), cu prilejul implinirii varstei de 90 de ani, acesta fiind felicitat de personalitati ale vietii publice, reprezentanti ai Presedintiei, Guvernului si Parlamentului. In timpul Sfintei Liturghii oficiate in Catedrala Patriarhala de PF Teoctist, impreuna cu 26 de episcopi, IPS Daniel, Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, l-a felicitat pe Intaistatatorul BOR si i-a oferit acestuia doua icoane din partea membrilor Sfantului Sinod. La randul sau, Parintele Patriarh, care a primit in dar foarte multe cosuri cu flori, a multumit din suflet tuturor celor prezenti, care au venit sa-l felicite si a spus ca la cei 90 de ani se simte puternic cand vede caldura celor care il inconjoara. PF Teoctist a adaugat ca, din acest motiv, se simte tanar si ca simte ca mai are inca multe lucruri de facut, astfel ca nu are timp sa imbatraneasca.

Dupa oficierea Sfintei Liturghii, Patriarhul Teoctist a oferit fiecarui ierarh cate un toiag, ca simbol al puterii spirituale, iar apoi a avut loc un moment aniversar in Palatul Patriarhal, printre invitati numarandu-se ministrul Culturii, Mona Musca, consilierii prezidentiali Florin Tataru Cazaban si Claudiu Saftoiu, precum si reprezentanti ai celorlalte culte din Romania, printre care IPS Robu, Arhiepiscop si Mitropolit de Bucuresti al Bisericii Romano-Catolice, Nuntiul Apostolic la Bucuresti, Jean Claude Perisset, un episcop romano-catolic din Germania, Josef Homayer, precum si reprezentanti ai comunitatilor romanesti din strainatate. Presedintele Traian Basescu a transmis PF Teoctist un mesaj de felicitare, citit de consilierul prezidential Claudiu Saftoiu, seful statului adresandu-i inaltului ierarh ortodox cele mai sincere urari de putere in slujba Bisericii. "Dumnezeu, chemandu-va la cea mai inalta treapta a Arhieriei, v-a oferit un dar de mare pret si o misiune plina de raspundere fata de Biserica Sa. Caci slujirea pe care o impliniti este o continua incercare a discernamantului duhovnicesc in fata vremurilor. (...) Ati traversat timpuri ostile, care faceau foarte dificila misiunea Bisericii, dar in anii redobandirii libertatii ati continuat lucrarea predecesorilor, contribuind la misiunea ecumenica si, mai ales, la gasirea fraternitatii intre Biserica Ortodoxa Romana si Biserica Romano-Catolica. Implinirea varstei de 90 de ani este un moment de bucurie in Biserica, dar si de mare responsabilitate", se arata in mesajul presedintelui Basescu. La Palatul Patriarhal a mai fost prezent fostul presedinte al Romaniei, Ion Iliescu.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.