Autoritatile dezbat solutia mentinerii subventiilor date furnizorilor de caldura si cresterea ajutoarelor pentru populatia defavorizata, astfel incat scumpirea caldurii sa fie suportabila. Tariful de tip binom ar urma sa ramana optional pentru asociatiile de bloc.
In aceasta iarna, caldura se va scumpi din cauza cresterii preturilor la materiile prime, dar si pentru ca Guvernul este nevoit sa elimine toate subventiile incepand cu 1 ianuarie 2007, conform angajamentelor luate de Romania pentru aderarea la UE.

Statul ar putea suporta 45% doar din costurile autoritatilor locale de achizitie a combustibililor pentru producerea energiei termice, potrivit secretarului de stat in Ministerul Administratiei si Internelor (MAI), Mircea Nicu Toader.

In prezent, subventiile de la bugetul de stat acopera 33% din diferenta dintre pretul de referinta al energiei termice si costurile totale de productie. Diferenta este platita de primarii in masura posibilitatilor bugetare.

Totodata, "tariful de tip binom nu va deveni obligatoriu, ci va ramane optional pentru fiecare asociatie de bloc", a declarat ieri Mircea Toader, pentru Jurnalul National.

MIZA FALSULUI ABONAMENT. Tariful de tip binom contine o parte fixa, aferenta cheltuielilor curente de intretinere a sistemului termic, la care se adauga o parte variabila, reprezentand consumul de caldura. Tariful binom urmareste egalizarea platilor intre facturile din iarna si cele din vara si a fost unul dintre obiectivele de studiu al unei echipe de experti ai Agentiei Statelor Unite pentru Dezvoltare Internationala (USAID). Specialistii spun ca nu trebuie confundata componenta fixa a tarifului cu un abonament, pentru ca nu include si un consum platit astfel, ca in telefonie, de exemplu.


Despre autor:

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.