Aniversarea - marcata prin amplasarea statuii lui Charles de Gaullein piata care ii poarta numele

Statuia lui Charles de Gaulle, care va fi amplasata anul acesta, in jurul datei de 26 septembrie, in piata cu acelasi nume din Bucuresti, s-a dovedit a fi un motiv bun de colaborare intre autoritati.

Ministerul Cultelor si Culturii (MCC), Ministerul Afacerilor Externe, Fundatia "Charles de Gaulle" din Franta si Primaria Municipiului Bucuresti si-au coordonat eforturile in asa fel incat inaugurarea monumentului sa marcheze Anul Francofoniei si vizita presedintelui Frantei, Jacques Chirac, in Romania, la Summitul Francofoniei.

Proiectul care a demarat in 2004 - atunci cand era ministru Razvan Theodorescu - a fost finantat de MCC cu 500.000 de RON (cinci miliarde de lei vechi).
Monumentul din bronz, de peste patru metri inaltime, cu o greutate de sapte tone este opera sculptorului Mircea Spataru. "Am inceput acest proiect in 2004, la initiativa Ministerului Afacerilor Externe, a Ministerului Culturii si a unei fundatii 'Charles de Gaulle>> din Franta. Anul acesta am continuat lucrul la statuie, primind un sprijin financiar de la MCC. Pana in prezent, realizarea lucrarii a costat circa cinci miliarde de lei", a declarat pentru Mediafax Mircea Spataru. Statuia, care va fi amplasata pe un soclu de bronz cu o inaltime de peste un metru, il reprezinta pe Charles de Gaulle care coboara niste trepte. "Ideea a fost aceea de a crea impresia ca Charles de Gaulle coboara in piata care-i poarta numele", a precizat sculptorul.

Monumentul va fi plasat in Piata Charles de Gaulle, la iesirea din Parcul Herastrau, pe trotuar urmand sa fie amenajat un spatiu de catre Alecu Beldiman. Primaria Capitalei va fi cea care va finanta amenajarea spatiului, a mai explicat Mircea Spataru, adaugand ca lucrarea este aproape de finalizare iar montarea ei va incepe pe 5 septembrie.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.