Inca trei universitati din Bucuresti s-au alaturat, de ieri, formelor de invatamant superior care au inceput inscrierile inca de saptamana trecuta.

Este vorba de Academia de Studii Economice (ASE), Universitatea Politehnica si Universitatea de Medicina si Farmacie "Carol Davila", aflate, de altfel, in topul preferintelor tinerilor.

Potrivit sondajelor postate pe forumul educational al Ministerului Educatiei si Cercetarii, primele trei facultati vizate sunt ASE-ul, Facultatea de Automatica si Calculatoare din cadrul Universitatii Politehnica si Universitatea de Medicina.
La o facultate cu traditie, sapte candidati pe loc
Datele provizorii de pe forumul MEdC indica Academia de Studii Economice ca fiind preferata tinerilor, cu 22,77% din voturi. A doua pe lista e Facultatea de Automatica si Calculatoare, din cadrul Politehnicii, cu 16,7 procente, iar cel de-al treilea loc il ocupa Facultatea de Medicina, cu 8,21 procente. La polul opus se afla facultatile de fizica, bio-chimie-geografie, istorie si educatie fizica si sport, cu procente cuprinse intre 0,43% si 0,72%.

Academia de Studii Economice pastreaza ritmul cu care ne-a obisnuit de cativa ani, mentinand un numar ridicat de candidati pe un singur loc, la majoritatea specializarilor. Din datele centralizate la nivelul ASE-ului, numai in cadrul Facultatii de Comert au fost, anul trecut, 4.042 de optiuni pe 540 de locuri (invatamant la zi), ceea ce inseamna peste sapte candidati pe loc. Alte specializari cautate sunt Facultatea de Management, unde in 2005 au fost 1.415 candidati inscrisi, in conditiile in care erau disponibile 395 de locuri, deci in jur de patru candidati pe loc, precum si Facultatea de Finante, Asigurari, Banci si Burse deValori, cu 2.052 candidati pe 695 de locuri, circa trei pe loc. Media pe toate specializarile ASE-ul este de sase-sapte candidati pe loc.

"Este o facultate cu traditie si e recunoscuta pentru seriozitatea ei, iar diploma obtinuta va fi, prin urmare, privita cu multa seriozitate si de angajator. In plus, pe piata, exista foarte multe locuri de munca pentru care se cere pregatirea pe care o ofera specializarile din cadrul ASE-ului, iar marketingul si managementul sunt domenii care se afla, in prezent, in plina ascensiune. Un alt avantaj e acela ca oferim certificari recunoscute la nivel international, precum si burse ce dau posibilitatea tinerilor sa studieze in strainatate", explica Raluca Ignat, purtator de cuvant in cadrul rectoratului Academiei de Stiinte Economice, faptul ca preferintele tinerilor se indreapta catre una dintre facultatile din cadrul ASE.

Criteriile de alegere

Intrebati dupa ce criterii isi aleg facultatea, majoritatea repondentilor (69,54%) au spus ca au veleitati in domeniul respectiv, ii pasioneaza si vor sa practice meseria respectiva. In plus, 24,14% au declarat ca aleg o anumita facultate deoarece le da posibilitatea practicarii unei meserii foarte bine platite, in timp ce 2,3% au mentionat ca si criteriu principal de alegere faptul ca pot studia in strainatate ca urmare a unei burse oferite.

Niciunul dintre repondenti nu a afirmat ca isi alege facultatea in functie de numarul de locuri, raportat la numarul de candidati. In schimb, trei tineri au precizat ca nu conteaza specializarea, "numai sa faca o facultate!", iar doi au spus ca aleg ceea ce le indica parintii. Nu stim care dintre cele doua variante este mai rea pentru viitorul acestora, dar, daca privim partea pozitiva a lucrurilor, cel putin, bine ca nu sunt multi in aceasta situatie.

Referitor la numarul facultatilor pentru care opteaza, majoritatea repondentilor (48,51%) spun ca aleg doua-trei facultati, in timp ce 23,88% se orienteaza doar catre una singura. Alte procente se refera la tinerii ce se inscriu la trei-patru facultati (17,16%) precum si la cei ce opteaza pentru patru-cinci si chiar pentru peste sapte facultati (3,73%).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.