Debora Manea, eleva la Liceul "Richard Wurmbrand" din Iasi: "Relatia profesor elev este deosebita"

"Stiu ca par o tocilara, dar mie imi place foarte mult scoala", spune Debora Manea. Are 16 ani si este eleva in clasa a X-a la Liceul particular "Richard Wurmbrand" din Iasi. Debora Manea dovedeste ca si in liceele particulare se face scoala, fiind olimpica la limba si literatura romana.

"Invat aici de 9 ani si am ramas pentru relatia profesor-elev pe care au reusit sa o creeze. E o relatie deosebita. Aici se preocupa nu numai de educatie ci si de formarea unui caracter", spune Debora, care in acest an a obtinut o mentiune la Olimpiada de limba si literatura romana, faza nationala. "Imi place romana pentru ca imi permite sa gandesc liber, sa analizez si pentru ca presupune si putina filozofie, o alta pasiune".

Adolescenta este obisnuita sa fie printre cei mai buni elevi din tara inca din scoala generala. In clasa a VII-a a castigat locul intai la faza nationala a Olimpiadei de educatie tehnologica. Pasiunile ei nu se limiteaza aici. "Imi place informatica, programarea in C++. As fi vrut sa particip la olimpiada de informatica, dar nu am avut timp. Am participat si la Olimpiada de limba engleza si de creatie literara in limba engleza, iar anul trecut am fost la matematica, dar nu am avut rezultate remarcabile", spune Debora. In catalog, o singura medie de 9 strica un sir perfect de 10. Ii place sa invete, nu chiuleste, cu exceptia perioadelor cand se pregateste pentru vreun concurs, nu copiaza, pentru ca vrea sa respecte niste principii. Cand nu invata, ia vechiul targ al Iasului la picior, scrie poezii, cocheteaza cu proza sau canta la pian si chitara. scoala i-a oferit posibilitatea de a studia muzica.

Avea mai multe optiuni, dar a ales pianul. A inceput sa studieze acest instrument in clasele primare si a continuat pana in clasa a VII-a. De chitara s-a apropiat mai tarziu si a constatat ca i se potriveste. A inceput sa cante la chitara anul trecut si este un autodidact, intrucat ia singura lectii de pe net. Nu acorda timp de reflectie planurilor de viitor decat uneori. Deocamdata, vrea sa termine liceul. O atrage arhitectura si se gandeste sa urmeze o facultate de profil. Ii surade ideea sa plece in strainatate pentru terminarea studiilor, dar nu ar ramane acolo. S-ar intoarce. Ia in considerare si parasirea Iasiului natal pentru Facultatea de Arhitectura din Bucuresti. Timp de 9 ani a urmat o institutie privata de invatamant, acum se gandeste serios sa incerce o facultate de stat.

Dragos Deneanu, olimpic international la chimie:
"In Romania nu ma mai intorc"

"In Romania nu ma mai intorc", sunt cuvintele lui Dragos Deneanu, olimpic international la chimie. Acum cateva luni a aflat ca a primit o bursa la Universitatea Internationala din Bremen, Germania, un rezultat firesc dupa ce timp de doi ani de zile s-a aflat tot timpul pe podiumul olimpiadelor internationale de chimie. Anul trecut a fost medaliat cu aur la Olimpiada din Yacutia, Siberia.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.