15%Cu atat a scazut euroentuziasmul romanilor in cinci ani. Nemultumiti de prezent, optimisti pe termen mediu, romanii a auzit de institutiile europene, dar nu stiu prea bine cum functioneaza.

Pentru romani, UE inseamna in primul rand libertate de circulatie, prosperitate, pace si democratie, potrivit primului Eurobarometru pe 2006.

Peste 60 la suta dintre romani sunt nemultumiti de situatia lor din prezent, in timp ce in aceeasi situatie se afla doar 18 la suta dintre cetatenii UE. Totusi, romanii se declara optimisti pe termen mediu. 20 la suta dintre cei care sunt nemultumiti de prezent afirma ca vor trai mai bine peste cinci ani, in timp ce in vechile state membre doar cinci la suta au o asemenea atitudine, iar in noile venite in UE, opt la suta au asteptari pozitive fata de viitor, potrivit Eurobarometrului pe 2006.

La romani multumirea legata de prezent este doar in proportie de aproximativ 40 la suta. Prezentul fata de trecut este trait in mod similar in Romania si in UE. Doar la aceasta se reduce insa similaritatea in perceptia timpului intre cetateanul mediu din Romania si cel din UE. In rest, raportarea la prezent si la viitor este foarte diferita. Pentru romani, viitorul este cel mai bun. Pentru persoanele din UE, prezentul este cel mai bun. Acestora din urma viitorul le apare mai putin atractiv decat prezentul.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.