Uniunea Sindicatelor din Transportul Public Local Bucuresti si Sindicatul Soferilor din Regia Autonoma de Transport Bucuresti vor declansa saptamana aceasta o greva de avertisment de doua ore, urmata de o greva generala, a declarat Petrariu Vasile, presedintele acestei uniuni sindicale.
Potrivit Rompres, conflictul s-a acutizat la finele saptamanii trecute, cand cele doua organizatii sindicale au refuzat semnarea noului contract colectiv de munca. In negocierea pe care au avut-o cu primarul general al Capitalei, Adriean Videanu, acesta a refuzat abordarea capitolului salarizare, dotari si imbunatatirea conditiilor de munca, sustine liderul sindical.

Sindicalistii au solicitat stabilirea unei grile de salarizare care sa permita reasezarea salariilor in functie de competenta profesionala si complexitatea fisei postului. Ei sunt nemultumiti si de conditiile de munca, de lipsa echipamentelor de protectie, cat si de situatia parcului de tramvaie, autobuze si troleibuze, a carui vechime le pune in pericol atat propria viata, cat si pe cea a calatorilor.

60% din parcul de transport a depasit termenele de reparatii capitale

"Uzina de reparatii nu dispune nici de aparatura necesara si nici de piesele de schimb pentru repararea mijloacelor de transport. Parcul de transport de suprafata, in proportie de 60 la suta, a depasit termenele de reparatii capitale. Colegii nostri sunt zilnic implicati in diferite accidente de circulatie si tot ei sunt pusi sa plateasca, desi vina este a altora. Pe caldurile mari din Capitala, membrii nostri de sindicat nu beneficiaza de apa si de aer conditionat in cabina. Nu avem nici echipamente de protectie. Ne asezam la volan cu lucrurile cu care venim de acasa si plecam in cursa. Din lipsa de personal creste numarul orelor suplimentare, proportional cu gradul de oboseala a lucratorilor. Cerem reducerea timpului de lucru la nivelul normelor europene", a explicat Petrariu Vasile.

Cele doua organizatii sindicale, reprezentative la nivel national, au in componenta lor membri de sindicat din Exploatarea Transport Electric - Tramvaie,Troleibuze, din Exploatarea Transport Autobuze, Uzina de reparatii ateliere centrale, Sectia de depanare -dispecerizare si control tehnic. Federatia sindicala a serviciilor publice din Romania, la care sunt afiliate cele doua organizatii, a anuntat ca sustine revendicarile membrilor sai de sindicat, iar, daca este cazul, va face apel la colegii din CNSLR-Fratia, confederatie din care face parte, pentru sustinerea revendicarilor, fie prin negocieri la nivelul Guvernului, fie prin declansarea unei greve generale.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.