Zeci de contestatii au plecat din universitati spre minister in legatura cu noile numiri in comisiile de atestare a doctoratelor si gradelor universitare

Desi abia si-a reinnoit componenta, Consiliul National de Atestare a Diplomelor, Titlurilor si Certificatelor Universitare (CNADCU), condus vreme de zece ani de Eugen Simion, este deja tinta nemultumirilor universitatilor din intreaga tara. Selectia membrilor Consiliului, cit si a membrilor comisiilor de specialitate trebuia sa se faca pe baza unor liste cu propuneri aprobate de senatele universitare, insa ministerul a numit si persoane care nu aveau acceptul institutiei din care fac parte. Intre ele s-au aflat persoane controversate, contestate ulterior de propriii colegi.

Senatele universitare, umilite de minister

Intre cei aproape 50 de profesori de la Universitatea "Al.I. Cuza" din Iasi numiti in consiliu si in comisiile de specialitate ale CNADCU s-au strecurat si patru nume ce nu au sustinerea universitatii. Asta fie pentru ca au norma de baza la alte universitati, fiind doar conducatori de doctorat la "Cuza", fie pentru ca nu au fost validati de senat, cum e cazul lui Tudorel Dima, de la Facultatea de Filosofie.

"Ni s-a spus ca cei propusi nu trebuie sa depaseasca virsta de 65 de ani in timpul mandatului de patru ani", explica rectorul Dumitru Oprea. Acesta nu a fost de acord nici cu numirea, tot peste capul senatului, a lui Stefan Avadanei, de la Facultatea de Litere, care nu ar corespunde "la capitolul moralitate", dupa un mandat controversat de prorector.

"Am cerut ministerului invalidarea acestor numiri", precizeaza rectorul Oprea, care a demisionat de la presedintia Comisiei de Cibernetica, Statistica si Informatica economica. Inutil, insa, intrucit ministerul nu a dat atentie protestului senatului.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.