Element de referinta in istoria musicalului, opera rock "Jesus Christ Superstar" a facut scoala (dar si un imens succes de casa!) mai ales dupa anul 1973, cind a aparut varianta cinematografica, semnata de Norman Jewison si avind pe afis nume rasunatoare ca Ted Neeley, Carl Anderson, Yvonne Elliman, Barry Dennen… Partitura de maxima dificultate este reluata acum, dupa 33 de ani, pe scena Centrului de Proiecte Culturale ArCuB, iar cei care o interpreteaza - impecabil si, mai ales, LIVE! - sint studentii profesorilor Florin Zamfirescu si Adrian Pintea, care tocmai au terminat anul II la Facultatea de Teatru.

Desi sala are o sonorizare precara, am putut remarca de la primele acorduri ca avem de-a face cu o performanta muzicala absolut remarcabila. Voci cizelate, interesante si sigure, au atacat "ariile" arhicunoscute, stirnind necontenit aplauze la scena deschisa. Rolul titular, Iisus, i-a revenit lui Daniel Dobre, singurul care nu este student la actorie, ci absolvent al Facultatii de Finante! Descoperit de profesoara Sorina Creanga, baiatul subtirel si blond are o prezenta scenica acaparatoare si o voce care si-a meritat cu virf si indesat aplauzele si ovatiile. Iuda este intruchipat de Dan Radulescu, al carui talent de larga respiratie aminteste de Stefan Iordache, in tinerete. Iuda este imbracat ca un rocker si poarta geaca neagra a lui Adrian Pintea (care, iata, ii poarta noroc cu adevarat!).

Tribulatiile celui care l-a "tradat" pe Iisus (sau a implinit, cumva, voia Domnului?) sint exprimate cu o uimitoare maturitate a mijloacelor artistice. O alta prezenta remarcabila este Corina Moise, in rolul Mariei Magdalena, cu nimic mai prejos decit predecesoarea din film, faimoasa Yvonne Elliman. Marius Miron, in rolul lui Pilat, etaleaza, si el, o voce cu nuante infinite si o expresivitate greu de reprodus in cuvinte. De mare pitoresc este cuplul Ana si Caiafa. Primul, Mihai Muntenita, are toate datele pentru a deveni un mare comic al scenei noastre, iar al doilea, Darius Daradici, surprinde prin vocea sa de bas profesionist! Marius Nita (Irod) si Irina Ungureanu (Fata de linga foc) aduc si ei o stralucire in plus spectacolului.

Dincolo de excelenta tinerilor actori, merita o mentiune in plus ingeniozitatea regizorala a lui Adrian Pintea care, pe alocuri, depaseste in originalitate si putere de sugestie creatia lui Norman Jewison. Nota maxima se cuvine si orchestrei, alcatuita din studenti la Conservator si care suna la fel de bine ca orice orchestra profesionista. Cu un decor minimalist, construit mai mult din lumini si proiectii, acest spectacol este tocmai bun de dus in turneu prin toata tara, dupa cum, ar putea sa ne reprezinte in mod onorant la orice festival din strainatate!

Partea trista este ca n-au ajuns banii decit pentru zece reprezentatii. Ultimele trei vor avea loc in aceasta seara, apoi, luni si miercuri, de la ora 19.00, la Sala ARCUB de pe strada Batistei. Daca as fi director de teatru, as cumpara acest spectacol, impreuna cu toata echipa care il alcatuieste, cu convingerea ca mi-am asigurat distributia pentru cele mai grele spectacole, multi ani de aici inainte!


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.