Romanii sint nemultumiti fata de traiul lor si situatia lor financiara, dar sint foarte optimisti ca UE le va imbunatati viata.

Este principala concluzie a celui de-al patrulea Eurobarometru dat ieri publicitatii de Delegatia Comisiei Europene la Bucuresti. Sondajul compara starea de spirit a romanilor cu cea din statele membre UE si cu cea din statele candidate. La capitolul "calitatea vietii personale" se inregistreaza cea mai mare diferenta. 86% dintre romani sint nemultumiti, fata de doar 19% media UE si 35% a celor zece state recent integrate. Romanii se pling de situatia lor financiara (66%) in timp ce doar o treime dintre europeni sint nemultumiti.

In plutonul saracilor

Romania se poate compara, in ceea ce priveste agenda publica, adica ceea ce locuitorii ei considera ca fiind teme importante de dezbatere, cu tarile sudice cu dezvoltare redusa: Grecia, Portugalia, Letonia si Bulgaria. "Exista o legatura clara intre insatisfactie si Produsul Intern Brut", a explicat sociologul Dumitru Sandu. Astfel, Romania avea in 2005 un PIB de 35% din media celor 25 de tari membre UE. Aproape de PIB-ul Romaniei se afla doar Bulgaria (32%) si Turcia (31%).


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.