Aproape 8.000 de romani au apelat linia verde a coruptiei in perioada noiembrie 2005 - iunie 2006. Peste jumatate dintre ei nu aveau nimic de spus.

Barbat, rezident in mediul urban, in Moldova sau in Muntenia. Acesta este profilul romanului care a sesizat acte de coruptie la linia verde infiintata de Directia Generala Anticoruptie (DGA), acuzind o persoana, o institutie sau o functie anume. Insa doar 40% din totalul apelurilor telefonice (putin peste 3.000) se incadreaza in categoria de mai sus. Restul, adica aproape 5.000 de apelanti nu au reclamat nimic concret, potrivit studiului realizat de DGA si Asociatia pentru Implementarea Democratiei (AID) pe baza apelurilor primite la linia verde anticoruptie, in perioada noiembrie 2005 - iunie 2006.

Studiul mai evidentiaza ca "denuntatorii" au reclamat, in proportii aproape egale, o persoana anume, institutia, respectiv functia detinuta de un posibil corupt. Ca urmare a sesizarilor preluate de operatorii de la linia verde, DGA a anuntat ca procurorii au intocmit 29 de rechizitorii, iar 229 de persoane au fost acuzate de acte de coruptie, pina la 30 iunie 2006.

Necunoscatori sau porniti pe sistem

Sociologul Marin Burcea, realizatorul studiului DGA, a explicat numarul mare al celor care au sunat la linia verde fara a reclama ceva concret prin lipsa de informatii privind modul de denuntare a coruptilor sau pur si simplu pentru a face diverse comentarii. Insa, a subliniat Burcea, "numarul de apeluri care semnalau fapte de coruptie a crescut de patru ori din noiembrie 2006, crestere determinata si de 'Campania de responsabilizare anticoruptie>>, lansata in martie". Cei mai activi romani la TelVerde au fost cei din Moldova, 18,8%, urmati de cei din Muntenia, 17,6%, Maramures, 11,8%, Transilvania, 11%, Oltenia, 9,8%, Dobrogea, 5,3%, si Banat, 4,5%.

Barbatii de la oras au reclamat politisti

Studiul DGA mai arata ca majoritatea celor care semnaleaza fapte de coruptie sint barbati, 63,5%, in timp ce doar 36,5% dintre femei si-au facut curaj sa sune pentru a denunta un corupt. In ceea ce priveste mediul de provenienta a reclamantului, 71,8% dintre cei care au apelat TelVerde locuiesc la oras, in timp ce 28,2% provin din mediul rural.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.