Autoritatea Nationala de Reglementare in Comunicatii (ANRC) a aprobat miercuri solicitarea inaintata in aprilie de Romtelecom privind majorarea tarifelor pentru abonamente si reducerea, in compensatie, a tarifelor pentru convorbirile locale, nationale si catre retelele de telefonie mobila.

Noile tarife anuntate miercuri de ANRC vor intra in vigoare de la data de 15 august 2006. Tariful pentru abonamente va creste in medie cu 24,5%, aceasta crestere fiind compensata prin reducerea tarifelor practicate pentru apelurile locale, nationale, internationale si catre retelele de telefonie mobila.

Tarifele pentru apeluri locale in retea vor fi reduse cu o medie de 13,3%, tarifele pentru apelurile nationale (interjudetene) in retea scad cu 6,4%, tarifelor la apelurile catre retele de telefonie mobila scad cu o medie de 3,65 in timp ce tarifele la apelurile internationale se vor reduce cu 10,8% pentru persoanele juridice si 1,3 pentru persoanele fizice.

Dupa evaluarea documentelor justificative si a rapoartelor de audit transmise de RomTelecom, ANRC a ajuns la concluzia ca solicitarea de rebalansare a tarifelor supusa aprobarii este justificata, aceasta avand ca efect reducerea decalajului dintre costurile operationale inregistrate de operator si tarifele practicate de acesta, se precizeaza in acelasi comunicat.

ANRC a aprobat o cerere similara a operatorului in decembrie 2004, cand RomTelecom a solicitat o majorare de 34,1% a preturilor la abonamentele practicate, in acelasi timp reducand preturile la convorbirile interjudetene, internationale si catre operatori mobili cu, respectiv, 10%, 9,1% and 3,4%.
Atunci ANRC si-a motivat decizia prin faptul ca RomTelecom practica abonamente sub costurile de operare, ceea ce impiedica operatorii alternativi sa conteste cvasi-monopolul detinut de RomTelecom pe piata de telefonie fixa.

Operatorii alternativi, cei mai importanti fiind UPC Astral si RCS&RDS, detineau in jur de noua% din piata de telefonie fixa la finele anului trecut, conform datelor ANRC.

Wall-Street

Sursa: Wall-StreetTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.