In Occident, Shakespeare e marca de mulineta, Dante - ulei de masline, Hugo - joc video. Dar Eminescu? N-ar putea fi si el bun... de larg consum?! Unul dintre cele mai importante site-uri culturale din Romania, LiterNet.ro, a lansat un concurs de creativitate care a nascut, deja, polemici: "Pune-l pe Eminescu la produs". Campania ii instiga pe romani sa gandeasca si sa-l "rebranduiasca" pe poetul nepereche. "Vrei sa te simti anti-sistem, sa zdruncini si tu sandramaua culturii oficiale? Asociaza numele Imensului de un produs capabil sa satisfaca prozaica posteritate. Gaseste-i Poetului Nepereche o pereche contingenta, consumerista si, pe cat posibil, reciclabila..." Asa suna indemnul revolutionar lansat de Florin Dumitrescu, omul cu ideea, care ne-a declarat ca si-a dorit sa stimuleze o cat de mica deschidere a mediului cultural romanesc, "indeobste inchistat si anchilozat".

Primele rezultate ale concursului declansat la adresa "http://atelier.liternet.ro" vor fi date publicitatii abia saptamana viitoare. Deja s-au centralizat raspunsuri "care denota cunoasterea si aprecierea operei lui Eminescu si altele mai putin reverentioase, polemice. Cred ca o sa rezulte o medie interesanta, care o sa reflecte ceea ce inseamna, in realitate, Eminescu pentru tinerii de azi, dincolo de ceea ce scriu in teze si repeta papagaliceste la examene", spune Florin Dumitrescu, care a primit si multe critici pentru ideea sa. "Am citit un e-mail de la un domn care ma facea idiot.

I-am raspuns ca ma simt magulit sa fiu asemuit cu Miskin ("Idiotul" lui Dostoievski), care e un model pentru mine si, pesemne, si pentru domnia-sa... N-a fost tocmai intentia mea sa caut scandalul, dar intr-acolo ma indreapta augurii". Autorul campaniei, care a fost ajutat si de coordonatorul site-ului, Razvan Penescu, spune ca nu si-a propus sa demitizeze si demonetizeze, ci sa declanseze discutii dezinhibate si sincere.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.