'Nu stiti cum e sa vrei sa faci dragoste si sa nu poti'

La cei numai 33 de ani, are viata distrusa. Nu se mai poate bucura de nimic, pentru ca i-a fost practic amputata dragostea: cea fizica si o data cu ea respectul de sine. Numai sustinerea din partea celor dragi il mai tine in viata si speranta ca poate intr-o zi va fi din nou un om normal. Nu este vorba de un personaj dintr-o drama, ci de tanarul bucurestean Ion Jiga, cel care a fost mutilat de dr. Naum Ciomu. El nu traieste o drama, ci un cosmar. in urma cu jumatate de an, intr-o zi de marti, 13 iulie 2004, dr. Ciomu intra in sala de operatii si fara nici o explicatie logica sectiona in trei bucati penisul unui barbat. Din acel moment, pentru Ion Jiga, care a avut ghinionul sa se afle sub cutitul chirurgului, a inceput iadul pe pamant. Dar cum era inainte de acea fatidica zi de 13 si cum e el acum? Pentru prima data, Ion Jiga si sotia sa au acceptat sa-si spuna inteaga poveste pentru cititorii Libertatea. si pentru prima data au acceptat sa vorbeasca despre povestea lor de dragoste care continua si acum si e mai puternica ca niciodata in ciuda a tot prin ce au trecut si trec. in urma cu aproape sase ani de zile, tanarul Jiga, pe atunci de 28 de ani, o cunostea pe cea pe care si-a dorit-o alaturi "la bine si la rau". "Lucram amandoi in acelasi loc. Asa mi-am cunoscut sotia. De cum am vazut-o mi-a placut totul la ea. Zambetul care-i lumina fata, ochii, totul. Nu am cuvinte sa descriu ceea ce simteam. Mi-am luat inima in dinti si am invitat-o la o cafea. Ne-am simtit foarte bine impreuna. si au urmat alte intalniri", ne-a povestit Ion Jiga. Sotia lui ne marturiseste ca nu a fost dragoste la prima vedere, dar in timp a fost invaluita ca intr-o vraja. "Ce mi-a placut cel mai mult la el? Era sincer si ma simteam protejata. Avea atata grija de mine". in torentul amintirilor frumoase lacrimile incep sa curga pe obrajii dnei Jiga. S-au cunoscut in 11 iulie 1999, iar la sfarsitul lui octombrie se mutau deja impreuna. in vara lui 2000 cei doi tineri hotarasc sa se casatoreasca mai ales ca era pe drum un bebelus, o fetita dulce care acum are patru ani. "N-am reusit sa mai plecam nici macar intr-o saptamana de miere. Eram insarcinata in aproape trei luni si nu ma simteam bine".

"Aveam in plan si un baietel"

Au trait timp de sase ani bucurandu-se de viata. Se iubeau, aveau un copil reusit si isi doreau cu disperare sa mai faca unul. "Aveam in plan un baietel. Doream sa fie pereche...", ne spune d-na Jiga cu lacrimi in ochi. Dar urmeaza cosmarul care le mutileaza toate visele. La inceputul lunii iulie 2004, Ion Jiga se prezinta la camera de garda a Spitalului "Prof. Dr. Theodor Burghele". "Ma durea un testicul. Dr. Ciomu era de garda. Mi s-a explicat ca se poate ajunge chiar la cancer daca nu ma operez cat mai repede. Dr. Ciomu mi-a spus ca nu e o operatie grea. Dupa doua saptamani ma internam", isi aminteste Jiga. Pe 13 iulie, tanarul intra in sala de operatii. Sotia astepta cu sufletul la gura pe holurile spitalului finalizarea interventiei care i se spusese ca nu va dura mai mult de 45 de minute. "Mi-am dat seama ca ceva nu era in regula. Era un du-te-vino de medici si asistente. Dr. Ciomu a iesit din sala dupa o ora si jumatate si mi-a spus ca este rau. Apoi sotul a fost transferat la Spitalul Municipal. Trei doctorite discutau intre ele ca nu e posibil asa ceva. M-am ridicat si le-am spus ca sunt sotia pacientului si as vrea sa stiu si eu ce se intampla. "D-na, nu este problema dumneavoastra. E o discutie medicala", asa mi s-a raspuns pe un ton taios", isi aminteste d-na Jiga. in acel moment sotul ei mai avea putin si murea. "Aveam retentie de urina, 800 de mililitri. Puteam sa explodez", spune Jiga. Norocul lui a fost ca l-au transportat la Spitalul Fundeni, unde prof. dr. Ionel Sinescu i-a montat o sonda pentru a putea urina. Tanarul a fost apoi transferat la Clinica de Chirurgie Plastica si Reparatorie de la Spitalul de Urgenta Floreasca, unde a fost operat de prof. dr. Ioan Lascar. Dupa cateva zile tanarul Jiga a aflat cu adevarat ce i s-a intamplat. Atunci a inceput pentru el si familia lui cea mai neagra perioada. "Daca nu era sotia mea, acum nu mai existam. Familia mea a fost socata de ceea ce mi s-a intamplat, iar mama mea a facut preinfarct", ne povesteste Jiga. Situatia a devenit aproape de nesuportat. Fetita familiei Jiga, desi inca mica intreba mereu: "Unde este tati? De ce sta la spital? De ce este tati bolnav? De ce are tati furtun?" Viata lor de familie a fost data peste cap. Mutilarea fizica a tanarului s-a repercutat imediat si intr-o mutilare psihica. A avut nevoie de tratament psihiatric, dar nimic nu-i poate scoate din minte ceea ce i s-a intamplat. "Simt ca nu ma mai pot suporta. Sunt tot timpul nervos si agitat. imi doresc viata mea dinainte", spune tanarul. Dar unul dintre cele mai ingrozitoare lucruri este acela ca, desi isi iubeste enorm sotia, nu se mai poate apropia de ea.

"Cel mai important este ca el a ramas in viata"

"Am o sotie asa de frumoasa. Cel mai grav e sa vrei sa faci dragoste cu cea pe care o iubesti si sa nu mai poti. Simti acest lucru din toata fiinta ta, dar nu mai ai cum", ne marturiseste tanarul Jiga. Sotia lui continua sa-l sustina si o va face mereu: "Cel mai important e ca el a ramas in viata si ca am ramas unul alaturi de celalalt. Nu zic ca e usor. incerc sa fac fata, sa fac sa fie o atmosfera de familie, dar mi-e foarte greu", spune d-na Jiga. Rudele si prietenii le-au fost alaturi. "sefa sotului meu ne-a ajutat enorm. Eu lucram in alta parte inainte de aceasta tragedie, iar ea m-a angajat ca sa-mi dea posibilitatea sa pot sta tot timpul cu sotul meu", ne-a mai spus sotia lui Jiga.

Reconstructia penisului a fost amanata cu 3-4 luni

In urma cu cateva saptamani o noua complicatie a aparut in zona vatamata. "Nu mai puteam sa merg nicaieri. imi venea sa urinez foarte des. Trebuia sa plec cu un borcanel dupa mine". A fost nevoie de o noua operatie realizata tot de prof. Lascar: "Era vorba de o ingustare a uretrei. Avea dificultati la urinare si trebuia realizata o plastie a uretrei". Aceasta interventie a intarziat insa cu inca 3-4 luni operatia de reconstructie a penisului. Durerile au fost foarte intense. "Simteam ca inebunesc. Calmantul tinea o ora, iar durerile doua. imi venea sa plec cu tot cu pat si cu perfuzor. Acum mi s-a facut frica de operatia de reconstrictie. Dar voi continua. Prof. Lascar e speranta mea", spune Jiga.

Cere despagubiri de 825.000 e

Cel mai important proces de malpraxis din Romania a inceput in data de 3 decembrie 2004. Este vorba despre procesul care il are drept inculpat pe dr. Naum Ciomu, cel care a amputat penisul unui barbat de 33 de ani din Bucuresti in timpul unei interventii chirurgicale de rutina. Pana vineri 4 februarie, au fost doar doua termene, in 3 decembrie 2004 si in 14 ianuarie 2005. "Au fost o serie de amanari. La primul termen a fost lipsa de procedura la Spitalul Municipal, iar la cel de al doilea termen s-a cerut tuturor spitalelor prin care a trecut pacientul sa comunice daca se constituie parte civila, adica daca cer sa le fie acoperite cheltuielile de spitalizare", ne-a declarat Mihaela Dobrescu (foto stanga), unul dintre cei doi avocati care-l reprezinta pe Ion Jiga. Avocatii, dupa consultari cu familia Jiga, cer in instanta drept daune materiale si morale, in urma erorii medicale savarsite de dr. Ciomu, 825.000 de euro. "Un proces asemanator, dar unde greseala medicului nu a fost chiar atat de grava, a mai avut loc in SUA. Acolo s-au platit numai pentru daune morale partii vatamate, un pacient de varsta a treia, 900.000 de dolari", ne-a precizat avocat Ioana Ionescu (foto dreapta). Vineri, a avut loc al treilea termen in acest proces extrem de important. Au fost audiati atat dr. Ciomu, cat si partea vatamata Ion Jiga. "Vineri s-a intamplat un lucru foarte important. Au fost admise cererile noastre, respectiv aplicarea sechestrului pe bunurile lui Ciomu si introducerea in cauza in calitate de asigurator Societatii Astra, unde dr. Ciomu are asigurare de malpraxis", ne-au precizat avocatii lui Ion Jiga.


Despre autor:

Libertatea

Sursa: Libertatea


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.