Festivalul de la Curtea de Arges se inscrie printre cele 6 mari festivaluri de gen ale lumii contemporane: Struga (R. Macedonia); Las Palmas (Canare, Spania), Belgrad (Serbia); Medellin (Columbia); Trei Rauri (Canada) care intrunesc toate criteriile de mare festival profesionist: durata (6 zile); publicarea unei antologii plurilingve, desfasurarea intr-un oras/spatiu exemplar pentru cultura tarii organizatoare, complexitatea programului: interferenta artelor (expozitii de carte, de arta plastica, recitaluri extraordinare de muzica si poezie, folclor etc.), vizitarea unor monumente de arta, excursii; si desigur, participari din minimum 20 de tari precum si profesionalismul organizatorilor.

Festivalul International "Noptile de Poezie de la Curtea de Arges" s-a nascut in anul 1997 si face parte din programele anuale ale Fundatiei si Organizatiei Culturale Academia Internationala Orient-Occident (Curtea de Arges, Romania). Aceasta institutie culturala are caracter privat, fiind intemeiata de poetii Dumitru M. Ion (presedinte) si Carolina Ilica (director artistic).

Festivalul poetic de la Curtea de Arges este conceput ca un elogiu adus poeziei contemporane universale, ca spectacol poetic continuu (completat de muzica romaneasca, expozitii de arta, expozitii si lansari de carte, dansuri romanesti, vizitarea unor monumente de arta si cultura ale fostei capitale medievale a Valahiei, Curtea de Arges, vizitarea cetatilor si castelelor lui Vlad Tepes (Dracula), excursii in Muntii Carpati etc.). Festivalul dureaza 6 zile si 6 nopti.

Cu ocazia primei editii (19-23 septembrie 1997) au participat peste 40 de poeti din 15 tari; au avut loc 4 spectacole de poezie, peste 50 de microrecitaluri poetice, lansarea a 10 volume de poezie, spectacole folclorice, expozitia de gravuri a maestrului Marcel Chirnoaga, vizitarea monumentelor de arta din Curtea de Arges etc.

La cele noua editii de pana acum au participat peste 500 de poeti din circa 60 de tari. Mass-media locala, nationala si internationala a acordat o atentie deosebita tuturor editiilor festivalului: peste 200 de articole, peste 50 de emisiuni radio, peste 30 de emisiuni TV etc. (in Romania, SUA, Spania, Franta, R.F. Iugoslavia, R. Macedonia, Turcia, Cipru, Albania, Uruguay, Columbia, Federatia Rusa etc.).

Printre scopurile si obiectivele Fundatiei si Organizatiei Culturale Academia Internationala Orient-Occident si ale Festivalului International "Noptile de Poezie de la Curtea de Arges" se inscriu: promovarea respectului mutual, respectului intre popoare si culturi, promovarea pacii, nonviolentei, tolerantei culturale, lingvistice, etnice, religioase, a varstelor, in plan national, regional (balcanic, sud si central european) si international (est-vest, nord-sud, Orient-Occident); apropierea intre oamenii de litere de pe diferite meridiane culturale; stimularea creatiei artistice romanesti contemporane; sporirea interesului oamenilor de cultura straini pentru cultura si civilizatia romaneasca; revigorarea interesului in sanul societatii civile pentru valorile culturale romanesti si universale; cresterea rolului initiativei culturale particulare in pregatirea, desfasurarea si administrarea actului de cultura in Romania; valorificarea experientei de management cultural a unor personalitati romanesti; integrarea valorilor culturii romanesti in circuitul international; formarea spiritului de participare a indivizilor si colectivitatilor la cunoasterea si promovarea valorilor culturale romane si straine.

Anual, cu ocazia festivalului, in sala Mesterul Manole (Palatul Regal/Episcopal din Curtea de Arges) are loc ceremonia de primire a noilor membri ai Academiei Internationale Orient-Occident. In cadrul festivalului, un loc aparte il va avea "Cartea de lut", un "volum" de poezie neobisnuit. Totul a pornit de la ideea Carolinei Ilica de a transpune versuri de ale sale pe lut, in forme (rotunda, patrata, dreptunghiulara) si cu pictograme care amintesc de tablitele de la Tartaria, stravechi de 7 milenii - cea mai veche scriere din lume dupa unii specialisti.

Incizata pe suport ceramic de catre artistul plastic Nicolae Moldovan, Cartea de lut a Carolinei Ilica se dedica cercetatorului clujean N. Vlasa, cel care a descoperit, in localitatea Tartaria de pe Mures, 3 tablite de lut ars (modelate din pamantul zonei) acoperite cu pictograme, mai vechi decat tablitele din Sumer cu aproximativ 1500 de ani.

Cartea de lut, lansata la al VII-lea Congres Internationala de Dacologie, desfasurat la Bucuresti si dedicat lui Decebal - cuprinde 3 poeme: Sacralitate, Dor si Decebal, pe tablii ceramice in numar de 19 - atatea cate secole au trecut de la sfarsitul ultimului rege al Daciei.

La editia din acest an si-au anuntat participarea peste 70 de personalitati culturale din tara si din lume. Din lunga lista a participantilor la festival amintim doar cativa: Kazuko Shiraishi (Japonia, poeta), Martha Canfield (Uruguay, poeta), Matthias Bronisch (Germania, poet), Ioan Es. Pop (Romania, poet), Ana Dumoviæ (Serbia, poeta), Ranko Pavloviæ (R. Sarpska, Bosnia si Hertegovina, poet), Arcadie Suceveanu (R. Moldova, poet), Corneliu Antoniu (Romania, poet), CÚcile Oumhani (Tunisia, poeta), Samer Darwich (Liban, poet), Mariana Bronisch-Lung (Germania, traducatoare), Ali Abdulla Khalifa (Bahrein, poet), Magda Grigore (Romania, poeta), Ursula Kozio (Polonia, poeta), P.S. Calinic (Romania, scriitor), Peter Sragher (Romania, poet).