Ceaiul sau cafeaua de dimineata nu au doar rolul de a marca inceputul zilei.

Cercetatorii au descoperit multe beneficii ale acestor bauturi. Cafeaua bauta zilnic, in cantitati moderate, contribuie la reducerea riscurilor de a te imbolnavi de maladii grave precum Parkinson, cancer de ficat, calculi biliari si diabet de tip II. Si ceaiul verde a fost utilizat de milenii datorita beneficiilor aduse sanatatii.
"Lucrul cel mai interesant este ca, timp de multi ani s-a spus despre cafea ca nu este o bautura sanatoasa... pentru ca, acum, sa ajungem sa-i studiem efectele pozitive", a declarat profesorul american David Katz.
Deci, ce este mai sanatos sa bei dimineata, ceai sau cafea?

Care este cantitatea maxima recomandata?

Cantitatea maxima recomandata zilnic este de patru cesti de 200 de mililitri de cafea, in functie si de greutatea corporala. Cofeina contribuie la cresterea presiunii arteriale, deci, in cazul in care aceasta nu se afla in limite normale, cantitatea de cafea ar trebui limitata. Nu se recomanda niciodata mai mult de patru cesti de cafea zilnic.

Antioxidanti

Antioxidantii din ceaiul alb, verde sau negru joaca un rol in prevenirea inflamarii vaselor de singe si in reducerea riscului de aparitie a cancerului. Ceaiul alb contine cea mai mare cantitate de antioxidanti, urmat de ceaiul verde, cel negru si cafea. Ceaiul verde si alb sint mai putin procesate, spre deosebire de ceaiul negru care este obtinut prin fermentare, proces care reduce cantitatea de antioxidanti.

Cofeina

Cofeina mareste productivitatea si capacitatea de concentrare in momentul in care sinteti la volan sau practicati exercitii fizice. Cafeaua are cea mai mare cantitate de cofeina urmata de ceaiul negru, cel verde si cel alb.

Ceai sau bauturi pe baza de ceai?

Deoarece proprietatile benefice ale ceaiului au devenit din ce in ce mai populare, citiva producatori s-au gindit sa comercializeze bauturi care contin anumite cantitati de ceai, dar la acestea se adauga zahar, substanta nesanatoasa pentru organism. Chiar daca in reclama bauturii se afirma ca aceasta este sanatoasa, nu inseamna ca este si adevarat.

Ceai sau cafea?

Daca trebuie sa alegeti intre ceai si cafea, cercetatorii sint de parere ca ceaiul are mai multe beneficii pentru sanatate. Nu trebuie, totusi, sa va ingrijorati in cazul in care cafeaua face parte din tabietul de dimineata.


Despre autor:

Sursa: 7plus.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.