Concursul, deschis tinerilor muzicieni din tara si strainatate, se va desfasura pe trei categorii de varsta: nascuti dupa 27 mai 1994; nascuti intre 27 mai 1990 si 26 mai 1994 si nascuti intre 27 mai 1975 si 26 mai 1990.

Evenimentul este organizat de Consiliul Judetean Sibiu, Primaria municipiului Sibiu, Filarmonica de Stat Sibiu, Consulatul General al Germaniei la Sibiu, Haus des Deutschen Ostens München, Münchener Musikseminar, Forumul Democrat al Germanilor din Romania, Fundatia Sasilor din Transilvania München, Asociatia Germanilor din Sibiu si Asociatia Sasilor Transilvaneni München, informeaza Amos News.
Concursul International de Interpretare Pianistica si Compozitie "Carl Filtsch" se desfasoara in parteneriat cu prima editie a Festivalului Artmania, organizat la Sibiu in perioada 14-16 iulie si dedicate, in acest an, Finlandei.

Festivitatea de deschidere a concursului-festival Carl Filtsch va avea loc marti, 11 iulie, la ora 19, la Sala Thalia, cu recitalul pianistului Mihai Diaconescu, care va interpreta lucrari de Carl Filtsch, Fr. Chopin si F.Mendelssohn-Bartholdy.

In afara de concursul de interpretare, juriul, alcatuit din pianisti si compozitori recunoscuti pe plan international, va aprecia si premia cele mai valoroase compozitii pentru pian ale tinerilor competitori.
Laureatii concursului-festival vor fi rasplatiti cu premii in euro, colaborari cu orchestrele simfonice din Sibiu, Arad si Ramnicu Valcea si concerte in Germania si Italia.

Concursul International Carl Filtsch se va incheia duminica, 16 iulie, cu concertul de gala al laureatilor, care va avea loc la ora 19, la Sala Thalia.
Carl Filtsch (1830-1845), nascut langa Sibiu, devenit deja la varsta de 12 ani elevul preferat al lui Chopin, este considerat, alaturi de Liszt si Thalberg, una dintre cele mai viguroase talente ale secolului al XIX-lea.

S-a nascut in anul 1830 la Sebes-Alba (Romania) si a murit, dupa 15 ani, in anul 1845, la Venetia (Italia).
Carl Filtsch este una dintre cele mai interesante si tragice aparitii din istoria muzicii sasilor transilvaneni si o personalitate notabila a muzicii romantice a secolului al XIX-lea.

Carl Filtsch a dovedit, inca din cea mai frageda varsta, o predispozitie geniala pentru muzica. A trait cu o intensitate extrema si s-a maturizat artistic inca de la varsta de 12 ani. Ajuns la Paris, a devenit elevul preferat al lui Frederich Chopin, care s-a preocupat cu o atentie aparte de evolutia lui pianistica.
Dupa evolutii spectaculoase la Viena, Paris si Londra, unde Carl Filtsch a fost aclamat la scena deschisa, Fr. Liszt declara: 'Cand copilul (Carl Filtsch) va incepe voiajele sale artistice nu-mi va ramane decat sa inchid pravalia>>.

Cele 12 compozitii ale lui Carl Filtsch au fost descoperite abia in anul 1960. O parte dintre ele sunt readuse la viata, in fiecare an, de participantii la Concursul-festival de la Sibiu.