Din 1997 si pana in prezent, manifestarea, unica ca gen in zona central-europeana, si-a propus sa se inscrie in circuitul international alaturi de marile festivaluri de la Struga (Macedonia), Las Palmas (Spania), Medellin (Columbia) si Trois Rivieres (Canada).

Festivalul este conceput ca un elogiu adus poeziei contemporane universale, ca spectacol poetic continuu, completat de muzica romaneasca, expozitii de arta, expozitii si lansari de carte, dansuri romanesti sau vizitarea unor monumente de arta si cultura. La primele noua editii, la Curtea de Arges au participat circa 500 de poeti din 60 de tari. Pentru acest an si-au anuntat participarea poeti si oameni de cultura din 32 de tari, precum Statele Unite, Mexic, Uruguay, Argentina, Japonia, Australia, Iran, Spania, Franta si Belgia.

In cadrul festivalului vor avea loc cinci mari recitaluri poetice, dintre care unul la Bucuresti, la Uniunea Scriitorilor (13 iulie, ora 13.00). Spectacolele extraordinare de muzica si poezie vor fi sustinute de Gheorghe Zamfir, Mario Salis (Franta), Samer Darwish (Liban), Beso Khvedenlidze si Sota Iatasvili. In plus, vor fi vernisate Expozitia de carte a Editurii Academiei Internationale Orient-Occident, Expozitia de arta "Cartea de lut" (Carolina Ilica versuri, Nicolae Moldovan ceramica) si vor fi lansate 15 volume de versuri ale poetilor prezenti la festival si "Antologia Poesys 10 - Excelsior", un volum plurilingv in 500 de pagini.