Pe linga talent, tinerii scriitori au nevoie de un critic care sa-i impuna. Deocamdata, acesta lipseste din competitie.

Celor Sapte autori lansati joi de Editura Cartea Romaneasca si Uniunea Scriitorilor, Nicolae Manolescu le-a promis: "Eu voi iesi la pensie cind apare criticul vostru". Asta pentru ca nici unul dintre ei nu e autor de critica literara, lucru care, in opinia presedintelui USR, le-ar putea ingropa intreaga generatie: "Istoria literaturii nu exista decit in masura in care o scrie cineva".

Cu sau fara critic, pentru ca au iesit cistigatori in aceleasi imprejurari in competitia pentru accesul la tipar, autorii si-au primit impreuna premiile, adica publicarea cartilor. Prin concursul pentru debutanti organizat in 2005 de editura si-au vazut cartile tiparite poeta Livia Rosca si prozatorul Valentin Ursianu, singurul concurent debutant la 50 de ani. Manuscrisele altor cinci autori, si anume ale prozatorilor Andrei Mocuta, Ilinca Bernea si Augustin Cupsa, al poetei Violeta Ion si al dramaturgului Dan Mihu, au fost alese pentru tipar de juriul Uniunii Scriitorilor.

Criticii au ramas codasi

In opinia lui Nicolae Manolescu, venit sa-i lanseze la sediul Uniunii, concurentii publicati in masa formeaza deja o generatie: "Ne bucuram ca va scoate pe banda Cartea Romaneasca. Acolo unde-i cerere, e si oferta. Una peste alta, deveniti o generatie si o tineti asa. Noi va vom citi pe toti, ca sa nu cadem in capcana de a zice «asta nu-i literatura». Ne vom stradui si sa ne placa, pentru ca, peste vreo douazeci de ani, sa nu ziceti «cind am debutat noi, astia erau niste batrini ramoliti, care refuzau sa iasa la pensie»".

Desi apreciaza ca, talentati fara dubiu, cei sapte isi pot face un loc pe scena literara autohtona, Manolescu nu l-a putut trece cu vederea pe criticul lipsa. Nici unul dintre cele doua concursuri n-a avut un cistigator si din rindul celor care scriu cronici si recenzii la diverse publicatii culturale.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.