AVERTISMENT. Desi ultimele studii indica faptul ca in Romania consumul de sare iodata a devenit o obisnuinta, specialistii sustin ca aceasta este insuficient iodata.
UNICEF Romania, Centrul National pentru Eliminarea Tulburarilor prin Deficit de Iod si Institutul pentru Ocrotirea Mamei si Copilului au anuntat lansarea unei noi campanii pentru consumul de sare iodata, precizand ca nivelul actual de iodare a sarii in Romania nu acopera necesarul.

Potrivit unui studiu realizat in gospodarii cu copii de sase-sapte ani, 97% din populatie foloseste sarea iodata, dar aceasta nu respecta iodarea de 20 miligrame iod pe kilogram, sare recomandata international si prevazuta in legislatia Romaniei. Retardul mental, incetinirea cresterii, sterilitatea si cresterea mortalitatii infantile sunt doar cateva dintre tulburarile provocate de deficitul de iod din organism. Cel mai devastator efect al lipsei de iod este cel asupra creierului uman. Specialistii atrag atentia asupra faptului ca in lipsa acestui element, celulele nervoase nu se pot dezvolta, iar efectele aparute in perioada de crestere a copilului sunt ireversibile.

Sursa: Click.roTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.