Incepand de maine, Primaria Capitalei prin Centrul de Proiecte Culturale al Municipiului Bucuresti (ArCuB), Wiener Mozart Jahr 2006 si Primaria Viena inaugureaza Mozart Fest, un eveniment open-air ce aliniaza Bucurestiul alaturi de marile orase europene in efortul de sarbatorire a celor 250 de ani de la nasterea marelui compozitor. Pana pe 16 iulie, bucurestenii vor putea respira european in acorduri mozartiene, ce vor rasuna zilnic in Piata "George Enescu".

In aceasta vara, Anul Vienez Mozart itinereaza Festivalul Vienna Mozart Music Film prin proiectii in aer liber organizate in noua orase europene. Astfel, pe langa Viena se adauga Praga, Brno, Bratislava, Zagreb, Ljubliana, Belgrad, Varsovia si Bucuresti.
O oaza de verdeata cu un caracter special
Fata de celelalte orase europene ce gazduiesc acest eveniment, Bucurestiul vine cu o oferta speciala, aducand pe langa prezentarea unor filme si minirecitaluri live sustinute de artisti romani in fiecare seara a festivalului.

Acest caracter aparte a fost subliniat ieri, in cadrul unei conferinte de presa, si de Franz Patay, reprezentantul Wiener Mozart Jahr 2006. "Viena si Bucurestiul petrec impreuna, nu doar pentru acest eveniment, ci si in ideea evenimentelor ce vor urma. In Viena nu vrem sa aniversam doar Anul Mozart, ci sa investim in proiecte culturale durabile. Despre proiectul pe care il aducem la Bucuresti am discutat inca de anul trecut si ne-am bucurat ca am gasit intelegere din partea edililor. Prin organizarea unor recitaluri live, conceptul de baza al festivalului primeste aici un plus de valoare. In ultimii ani, mentalitatile s-au schimbat cu privire la muzica clasica, publicul temandu-se din ce in ce mai mult de aceasta zona artistica. Prin oferirea accesului gratuit la Mozart Fest, ne propunem sa-i apropiem pe oameni de muzica clasica, oferindu-le o modalitate de divertisment ce poate fi de succe", a spus domnul Patay.

Pentru organizarea Mozart Fest, ArCuB a contribuit cu 200.000 RON, restul sumelor necesare fiind obtinute de la sponsori. Astfel, pentru 10 zile, publicul din Capitala va putea cunoaste mai bine creatia mozartiana prin simpla intrare in "gradina inflorita" amenajata in Piata "George Enescu", un loc menit sa aminteasca de atmosfera Vienei. Pe langa muzica si film, reteta este completata de cafenele, produse culinare, bere, covrigi, suveniruri si pictura.
Gastronomie, recitaluri, film

Cam asa este structurat programul zilnic al Mozart Fest. Intre orele 11.00 si 23.00, publicul se poate infrupta cu bunatatile gastronomice, la ora 20.00 pot servi o portie de muzica live, urmand ca de la ora 21.00 sa urmareasca filmele selectate de catre organizatori.

Mozart Fest se deschide maine seara, de la ora 20.00 cu interventiile artistilor Alexandru Agarici, Simona Neagu, Vincentiu Taranu, Sidonia Nica si Stefan Schuler. Ei vor interpreta portiuni muzicale din "Cosi Fan Tutte", "Flautul Fermecat" si "Nunta lui Figaro". Seara se incheie cu proiectia concertului "Spirits of Mozart", interpretat de Orchestra simfonica Radio din Viena.

De-a lungul celor 10 zile, publicul va mai putea urmari filmele "Cecilia Bartoli canta Mozart" (2003), "Concert de Anul Nou de la Viena" (2006), "Don Giovanni" (1999), "Rapirea din Serai" (2004), "Gala Mozart din Praga" (2006), "Concert de Gala al Operei de Stat din Viena" (2005) si "Festivalul Filarmonicii din Viena" (1991).


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.