Iarna forteaza nota
Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta si Serviciul de Ambulanta Galati au testat in conditii reale snowmobilul cu care a fost dotat serviciul galatean de ambulanta pentru transportarea bolnavilor in conditii de iarna grea. Snowmobilul va fi utilizat si de pompierii galateni la interventiile pentru stingerea incendiilor produse in locuri la care nu ar putea ajunge din cauza zapezilor mari. Achizitionarea snowmobilului a fost hotarata de autoritatile galatene la sfarsitul lunii ianuarie 2004, cand doua ambulante au fost trimise sa preia un pacient care avea o criza de inima si ramasese captiv intr-o Dacie blocata in troienele din preajma comunei Cuca, la 50 kilometri de Galati. Nici una dintre ambulante nu a reusit sa ajunga la pacient din cauza zapezii foarte mari si intre timp barbatul a murit. Snowmobilul a costat 15.000 de euro si a fost achizitionat cu sprijinul Consiliului Judetean Galati.

El poate atinge o viteza de pana la 100 km/h, poate parcurge pante cu o inclinare de pana la 45 grade si remorcheaza o targa-sanie pentru transportarea bolnavilor. Inspectoratul pentru Situatii de Urgenta Galati, Serviciul Judetean de Ambulanta si STS Galati au simulat interventia in conditiile campului troienit de zapada viscolita din preajma Padurii Garboavele, situata la 15 km de Galati. Scenariul interventiei a presupus salvarea unei gravide care se afla pe punctul de a naste si a pasagerilor din doua Dacii blocate in zapada, dintre care una a luat foc din cauza unui scurtcircuit la instalatia elec-trica. Echipajul a ajuns la locul interventiei in cinci minute de la apelarea serviciului public de urgenta 112, care a transmis apelul Ambulantei. Pentru a fi sigur de lipsa oricaror riscuri, inspectorul sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Galati, colonelul Viorel Zaharia, a testat personal noua "ambulanta snowmobil", punandu-se in situatia pacientului transportat pe targa. Concluzia la care s-a ajuns la finalul testului a fost ca interventiile vor fi reusite si in conditii reale.


Despre autor:

Romania Libera

Sursa: Romania Libera


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.