Praga este un oras care atrage anual un numar impresionant de turisti. Cu toate acestea, preturile caselor sint comparabile cu cele din Bucuresti

Praga, capitala Republicii Cehe, este unul dintre cele mai importante orase turistice din centrul Europei. In ultimii zece ani a avut o evolutie interesanta: s-a transformat dintr-un oras istoric intr-o metropola europeana, comparabila cu cele din vestul Europei. In 1920, in Praga s-a realizat o diviziune a orasului, din care au rezultat zece zone.

Numerotarea acestora s-a realizat circular, din centru spre periferie. Din cauza dezvoltarii orasului, numarul acestora a fost recent ridicat la 15. Cele mai importante zone din punct de vedere economic sint Praga 1, 4, 6, 9 si 10. Praga 1 este centrul istoric al orasului, Praga 4 este printre cele mai mari zone din oras, Praga 6 este cea mai apreciata pe piata imobiliara, deoarece este considerata o excelenta zona rezidentiala, Praga 9 este zona comercial-industriala, iar Praga 10 este una dintre cele mai aerisite zone, cu multe spatii verzi si locuri de parcare.

Starea imobilului costa

Daca luam ca referinta zonele importante din Praga si analizam diferentele care apar in interiorul aceleiasi zone, putem observa ca vechimea si starea (daca este renovat sau nu) imobilului sint cruciale in pretul unui apartament. Daca in centru un apartament nou de 111 mp cu doua camere se poate cumpara cu peste 420.000 de euro, un apartament situat intr-un imobil mai vechi, cu suprafata de 82 mp, cu doua camere, costa aproximativ 197.000 de euro, iar unul de 127 mp cu patru camere costa putin peste 320.000 de euro.

Acelasi lucru se poate observa si in Praga 6, zona rezidentiala cea mai apreciata a orasului. Aici un apartament de doua camere situat intr-un imobil nou cu suprafata de 78 mp costa aproximativ 162.000 de euro, iar unul de 60 mp, tot cu doua camere, dar situat intr-un bloc vechi, costa putin peste 72.000 de euro. In ceea ce priveste apartamentele de patru camere situatia ramine neschimbata, astfel ca in zona 6 un apartament de 80 mp cu patru camere situat intr-un imobil vechi costa 94.000 de euro, iar un apartament intr-un bloc nou cu suprafata de 104 mp, tot cu patru camere, costa 212.000 de euro.

Cotidianul

Sursa: CotidianulTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.