La 19 august se implinesc 125 de ani de la nasterea celebrului autor al "Rapsodiilor romane" - compozitorul, violonistul, pianistul, dirijorul si pedagogul George Enescu, cel care avea sa ridice muzica romaneasca la nivelul valorilor muzicii universale.

In urma cu o luna, prestigioasa revista italiana de muzica "Amadeus" omagia memoria marelui compozitor intr-un amplu articol intitulat "George Enescu - Vocile Romaniei", aparut sub semnatura muzicologului Guy Cherqui.

"Un compozitor de mare clasa si unul dintre interpretii cei mai renumiti ai epocii", comenteaza autorul articolului, care trece in revista impresionanta sa biografie adaugand: "E de neinteles pana in ziua de astazi ca unul dintre cei mai de seama interpreti ai secolului XX, compozitor de asemenea, nu se bucura de o faima corespunzatoare operei pe care a creat-o si rolului sau in viata muzicala.

Yehudi Menuhin il considera, fara ezitare, cel mai mare compozitor al secolului XX , cautand in permanenta sa-i promoveze opera, asa cum, pe urmele lui Menuhin, o face acum Mariana Nicolesco". Se refera, de buna seama, la recentul turneu european si american al renumitei soprane, care - apreciaza muzicologul de la "Amadeus" - din 1991, cand s-a reintors in tara, "dupa 21 de ani de absenta, s-a dedicat formarii tinerei generatii de artisti lirici, organizarii de manifestari importante, precum «Festivalul Liedului Romanesc», de la Brasov, sau Concursul International de Canto «Hariclea Darclee»".


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.