Incepand cu aceasta editie, Festivalul Dramaturgiei Romanesti isi va imbogati oferta culturala, incluzand, alaturi de sectiunea principala, adresata doar teatrelor profesioniste, inca o sectiune numita Avangarda, o sectiune de "teatru tanar", axat pe cautare si experiment. Aceasta sectiune se refera, pe de o parte, la textul literar care se poate formula sau definitiva pe parcursul repetitiilor, iar pe de alta parte, la forma de spectacol, care poate fi inspirata sau modificata in functie de spatiul de desfasurare, de regula neconventional. Alaturi de trupe profesioniste si particulare, se pot inscrie la aceasta sectiune si trupe studentesti.

Pentru ca se intampla ca actuala editie a Festivalului Dramaturgiei Romanesti sa se desfasoare in Anul Francofoniei, Teatrul National Timisoara propune o a treia sectiune, unica, a evenimentului: 2006 - Anul Francofoniei. Artisti romani se vor intalni cu artisti canadieni si francezi, in cadrul atelierelor, workshopurilor, spectacolelor. In deschiderea Festivalului Dramaturgiei Romanesti, care va dubla deschiderea stagiunii 2006-2007, Nationalul timisorean va uni artele din Palatul Culturii, intr-un demers al foarte apreciatului regizor Alexander Hausvater. Este vorba despre un spectacol bazat pe romanul scris de R. Waldeck, Athenée Palace, cu care Teatrul National Timisoara va deschide deopotriva Festivalul Dramaturgiei Romanesti, editia a XII-a (16-24 septembrie), si stagiunea 2006/2007. Acest spectacol va avea amploarea unui demers unic, cu atat mai mult cu cat va fi jucat in opt limbi: romana, maghiara, germana, franceza, engleza, rroma, spaniola si rusa.

Sectiunea principala va include, alaturi de Athénée Palace (adaptare de A. Hausvater si Robert Serban, dupa romanul cu acelasi titlu de R. Waldeck, Teatrul National Timisoara), si urmatoarele spectacole: Comedie rosie (piesa de Constantin Turturica, regia Alexandru Tocilescu, Teatrul National Bucuresti), Banchetul sau calea spre Momfa (pe texte de Ioan Es. Pop si Ion Muresan, scenariu si regia Mihai Maniutiu, Teatrul National Cluj), Scaunele (piesa de Eugéne Ionesco, regia Victor Ioan Frunza, Teatrul German de Stat Timisoara), Angajare de clovn (piesa de Matei Visniec, Teatrul Dramatic Braila), Richard al III-lea nu se mai face (piesa de Matei Visniec, regia Catalina Buzoianu, Teatrul Bulandra), Steaua fara nume (piesa de Mihail Sebastian, Karov Theater, Israel), Angajare de clovn (piesa de Matei Visniec, New Jersey Repertory Company, SUA) si O scrisoare pierduta (piesa de I.L.Caragiale, regia Tompa Gábor, Teatrul Maghiar Cluj).

Sectiunea Avangarda va oferi publicului festivalului, spre vizionare, spectacolele mady.baby.edu (piesa de Gianina Carbunariu, Dram. Acum in colaborare cu Teatrul Foarte Mic, regia Gianina Carbunariu), The Sunshine Play (piesa de Stefan Peca, Teatrul Luni, Green Hours, regia Ana Margineanu), Fuck you, Europa (piesa de Nicoleta Esinencu, Teatrul Dramatic Galati, regia Alexandru Berceanu), Amalia respira adanc (piesa de Alina Nelega, Teatrul Ariel, Tg. Mures, Fundatia Dramafest, regia Gavril Cadariu), Morti si vii (de Stefan Caraman, Ateneul Tatarasi, regia Ion Sapdaru), Vitamine de Zvera Ion, Teatrul Foarte Mic, regia Ana Margineanu), Simpl (spectacol dadaist, interpretat de Peter Froehlich, Canada), Poezie egipteana (in intepretarea autoarei Mona Latif-Ghatas) si, ca supliment, spectacolul proiectului Tanga project, al UNATC Bucuresti, Un tramvai numit Popescu (dupa Cristian Popescu, regia Gavriil Pinte - Teatrul National Radiofonic).

Intre activitatile cuprinse in Anul Francofoniei, alaturi de reprezentatiile spectacolelor Simpl si Poezie egipteana, din sectiunea Avangarda, e programata tiparirea a cinci volume de teatru cu texte din tari francofone, respectiv Ventrilocul de Larry Tremblay, Albertina de Michel Tremblay, Reginele de Normand Chaurette, Cenusa de Daniel Danys si Discursul animalelor de Valere Novarina. Ulterior, cele cinci texte vor deveni spectacole-lectura. Anul Francofoniei va fi sectiunea in care va avea loc prima intalnire a Atelierului European de Traduceri (ce reuneste sapte tari), cu ocazia lansarii programului Balcanii, in zilele Festivalului Dramaturgiei Romanesti.

Atelierele festivalului vor da artistilor ocazia de-a se imprieteni cu moduri de lucru si viziuni ale unor veritabili profesionisti. Au raspuns invitatiei de-a participa la festival regizorul canadian de origine ucrainiana Gregory Hlady, specialistul in Kathakali Larry Tremblay si compozitorul Iosif Hertea. Sub auspiciile AICT vor avea loc, in forma organizata, dezbateri cu membrii spectacolelor de seara, din ambele sectiuni, si dezbateri despre dramaturgia contemporana din Romania si tarile membre ale Atelierului European.

Si mai pregateste festivalul o surpriza: dupa indelungati ani de minutioasa cercetare, criticul de teatru Mariana Voicu va lansa, in zilele festivalului, volumul "Amintiri tacute", o istorie a nationalului timisoarean. Iar pentru ca Palatul Culturii este deschis tuturor artelor, nu vor lipsi, in festival, vernisajul unei expozitii de fotografii de teatru si vernisajul unei expozitii de afise de teatru din tara si din strainatate.