La poarta muzeului, pe la orele pranzului - zarva mare ... ca la targ!

Invitatii, odata trecuti de intampinarea cu produsele traditionale - vin cozonac, turta dulce - descopera spectacolul pe care il ofera mestesugarii ce fac, de la prima vedere, dovada respectului pe care il poarta zonei de origine: fiecare este imbracat in costumul popular specific regiunii din care a venit. Nu poti apoi sa nu remarci pasiunea fiecaruia: o maramureseanca ce coase in continuare la saculetul inceput, un tanar ce se ambitioneaza sa termine pictura unei icoane, femei ce incondeiaza oua sub privirile curioase ale trecatorilor sau braneni care nici la o temperatura de peste 30 de grade nu-si dau jos cojoacele etalate cu mandrie.

Francezii fac coada la... opinci!

In baza experientelor anterioare, cei care sunt invitati in fiecare an la targ stiu dinainte ca nu se vor intoarce cu obiectele acasa. "Chiar daca nu suntem inainte de Pasti si chiar daca oul asta costa sapte milioane, stiu sigur ca se va vinde", ne-a spus foarte sigura o doamna din Suceava, aratand catre un ou de strut pe care era reprodusa scena biblica a Cinei Celei de Taina. Mai mult, ei cunosc chiar si ziua in care vor avea cea mai buna vanzare. "Vin de multi ani la targ si sunt foarte multumit. Chiar daca azi si maine n-o sa fie asa multa lume, duminica sigur o sa fie plin", ne-a explicat Ioszef Molnos din Harghita, a carui pasiune o reprezinta decorarea obiectelor din ceramica.

Dar cel mai cunoscut ramane faptul ca strainii sunt mari amatori ai insemnelor noastre traditionale. Vazandu-ti privirea curioasa atrasa de legendarele opinci, o doamna de mult trecuta de prima tinerete, din Bistrita-Nasaud, nu poate sa nu-ti ofere cateva detalii edificatoare. "Is din piele si is sanatoase; o spus si-un doctor ca fac bine la circulatie. Dar astea mici, astea is tare cautate de francezi. Si nu numaŽ de-acuma, de-acum 20 de ani de cand mergeam la Hanul lui Manuc", a completat ea cu un sentiment de nostalgie.

Preturi... de targ

Munca pe care o depun artistii pentru finalizarea oricarui produs, timpul investit de fiecare, marimea produselor, minutiozitatea pe care o implica realizarea obiectelor - acestea sunt criteriile in functie de care se stabilesc preturile. Exista insa si "preturi de ocazie". "Pretul acestor tarani in miniatura variaza intre 100 si 250.000, dar asta e pretul de targ. In mod normal, e dublu", ne-a explicat Margareta Petrescu din Bucuresti. Altii insa nu tin cont de imprejurare, cum este cazul unui tanar artist din Sibiu, pasionat de realizarea unor casute miniaturale reprezentative pentru zona: "Intre 200.000 si un milion si jumatate. Asa le vand de obicei".