Pana acum, cele 90 de vaccinuri testate nu au dat rezultatele scontate.

Ieri, newscientist.com. a venit cu o stire bomba, citand un studiu aparut in Statele Unite. Conform documentului, specialistii vor utiliza in curand rosii modificate genetic ce contin vaccinuri contra virusului HIV si a hepatitei B.
Scopul specialistilor este de a crea vaccinuri ieftine contra virusului HIV si a hepatitei B in tarile cu un numar ridicat de persoane care sufera de aceste maladii. Pana acum, niciunul dintre cele aproximativ 90 de vaccinuri create nu s-a dovedit eficace si costurile pentru crearea unor asemenea tratamente sunt extrem de ridicate pentru tarile sarace.

Rurik Salyaev, specialist la Institutul siberian pentru biochimia si fiziologia plantelor din Irkutsk, Rusia, si colegii sai au utilizat o bacterie din sol, Agrobacterium tumefaciens, pentru a introduce o combinatie sintetica de fragmente de ADN al virusurilor HIV si HBV in tulpinile de patlagele rosii.

Plantele produc niste proteine si, la fel ca in cazul vaccinului antipoliomielitic care se administreaza oral, atunci cand rosiile sunt mancate, aceste proteine ajung in organism si creeaza anticorpi care lupta cu virusul.
Soarecii hraniti cu o solutie care continea pudra de rosii de acest tip au dezvoltat un numar mare de anticorpi in sange contra virusilor. Mai mult, specialistii au descoperit anticorpi si pe mucoase, locurile prin care intra acesti virusi, transmisibili mai ales pe cale sexuala.

Rezultatele studiului au fost prezentate pentru prima data la o conferinta a Societatii internationale pentru boli infectioase care a avut loc la Lisabona, de echipa de la Institutul Vector din Rusia, condusa de profesorul Serghei Shchelkunov.

Daca vaccinul va functiona in cazul oamenilor, acestia vor primi tratamentul sub forma de tablete. Acest vaccin nu va necesita refrigerare si nu va fi administrat prin injectii, in cazul acestora existand riscul de infectie. Costurile de producere sunt, de asemenea, scazute.

Nu este pentru prima data cand oamenii folosesc legume pentru a crea vaccinuri. Charles Arntzen de la Universitatea de stat Arizona a produs cartofi care stimuleaza producerea de anticorpi impotriva virusului HBV, raspunzator pentru hepatita B.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.