Daca iti doresti cu adevarat ca seful enervat ca ti-ai luat trei zile libere sa nu-ti macine nervii sunandu-te pe mobil din ora in ora (in cel mai bun caz) atunci cel mai bine e sa-ti faci bagajelul si sa te duci la Biertan, un locsor in inima Transilvaniei. Si sa stiti ca Biertanul nu merita doar o raita de cateva ore. Doar nu degeaba se afla pe lista patrimoniului UNESCO. Cine are in intentie sa experimenteze, va vedea ca aceasta mica asezare saseasca va poate face sa traiti clipe cu totul deosebite.

Si, vorba coanei preotese: "vin pentru o zi, doua aici si raman cate o saptamana la noi. Ajung sa se indragosteasca de acest loc".

Aici, in apropiere de Medias, destinele dacilor, romanilor, migratorilor germanici si colonistilor sasi s-au intretaiat. Rezultatul este spectaculos: fiecare din cei care au trecut pe aici a lasat un "ceva" care sa vorbeasca despre credinta lor, despre darurile aduse de acestia lui Dumnezeu, incepand cu micul ex-voto din bronz cu inscriptia sa "Ego Zenovius votum posui" si culminand cu edificii ale arhitecturii religioase.

Biertanul este dominat azi de biserica evanghelica, construita in urma cu jumatate de mileniu. Aici s-a aflat, timp de 300 de ani, resedinta episcopala a bisericii evanghelice a sasilor din Transilvania. Biertanul este, ca multe alte locuri de la noi, un loc plin de legende si povesti pe care vom incerca sa vi le facem cunoscute in randurile care urmeaza.

Unul dintre locurile pe care e musai sa le vizitati este Turnul Slaninii. Aici, sasii isi tineau proviziile. Motivul? Era mult mai usor sa se refugieze in cetate in caz unor atacuri neprevazute din partea turcilor sau tatarilor.

Poate vi se va parea ciudat dar in Biertan, vreme de secole nu a existat decat un singur divort. Cei care aveau probleme in casnicie erau dusi intr-un fel de inchisoare. Li se dadea un singur cutit, o singura furculita si o singura lingura. De asemenea, erau obligati sa imparta acelasi pat. Nu ieseau din acea incapere pana nu luau o decizie finala. De fapt, obstea nu facea altceva decat sa oblige cuplurile sa comunice. Pana la urma si in acea vreme comunicarea era un element important viata societatii.

In interiorul bisericii se pot admira altarul, care dateaza din 1483, cel mai mare altar poliptic din tara, 28 de picturi, a cincea orga a maestrului Carl Hesse din Viena, amvonul sculptat dintr-o singura piatra, covoarele orientale si steagurile ce au apartinut breslelor mestesugaresti. Dupa patru secole de cand a fost executata, sistemul de inchidere al usii sacristiei a fost premiat la Expozitia Internationala de la Paris. Este remarcabil mecanismul creat in 1515: 19 incuietori actionate de o singura cheie. La cerere, vi se poate satisface dorinta de a vedea cu ochii dumneavoastra cum functioneaza acest tip de incuietoare. Pana acum nu s-a blocat nimeni.

Daca tot ajungeti pe aceste meleaguri atunci nu ratati sa vizitati cea mai veche farmacie sateasca din Romania. Farmacia este condusa de un "Kräuterdoktor" care organizeaza simpozioane internationale.

Biertanul este astazi populat doar de 100 de sasi, cei mai multi dintre ei parasind aceste locuri in perioada marelui exod german din anii '70-'80. Chiar daca orga bisericii mai poate fi auzita doar o data pe luna, chiar daca satul nu mai e populat de cei care l-au creat, Biertanul ramane un loc pe care trebuie sa il vizitezi. Si, va spun din proprie experienta: natura, monumentele, ospitalitatea, mancarea si vinul vor fi destule motive pentru a trai experienta Biertan.