"Consideram ca, din punct de vedere stiintific, este nejustificata temerea ca Romania ar fi victima unui razboi meteorologic. Notiunea de "razboi meteorologic" este o ipoteza pe care o poate lansa doar un nespecialist in domeniu. De altfel, chiar in aceste zile, cind in Romania este soare, in tari din Europa precum Germania, Italia sau Austria ploua abundent, fara ca cineva din aceste tari sa se considere victima a unui "razboi meteorologic", se precizeaza intr-un document al Administratiei Nationale de Meteorologie (ANM) remis, ieri, Mediafax.

In sustinerea celor spuse, meteorologii arata ca, in urma investitiilor financiare "considerabile" facute in domeniul meteorologiei, ANM dispune de tehnologia necesara supravegherii evolutiei atmosferei pentru intregul spatiu european, cu detalii pentru Romania. in plus, pe baza modelelor numerice de prognoza a vremii, evolutia fenomenelor meteorologice din Romania poate fi anticipata "rezonabil" pina la sapte zile.

Acestia subliniaza ca niciunul dintre fenomenele meteorologice extreme produse in Romania nu ar fi putut fi prognozate daca ipoteza unui razboi meteorologic ar fi fost reala. in incheiere, acestia explica, tehnic, inexactitatea acestei variante, subliniind ca, daca asa ceva ar fi fost posibil, atunci s-ar fi creat conditiile pentru ca in Sahara sa ploua.