45,4 miliarde de lei vechi. Adica aproximativ 1.250.000 de euro. Sunt banii pe care fiecare dintre noi i-am platit in calitate de contribuabil pentru cei 140 de ministri si secretari de stat de la Palatul Victoria. Ca o comparatie, guvernul italian numara 106 membri. Cu alte cuvinte, le-am luat si noi fata italienilor cu ceva!

Aceasta este suma estimativa care rezulta, luand in calcul salariile pe care le-au primit in decursul anului 2005 ministrii Cabinetului Tariceanu si secretarii de stat de la ministere si din agentiile aflate in subordinea prim-ministrului sau a Guvernului. Suma nu este insa exhaustiva, caci in subordinea ministerelor functioneaza alte aproximativ 73 de agentii si institutii, multe finantate de la bugetul de stat, ai caror presedinti sau directori detin majoritatea tot rangul de secretar de stat si, ca atare, incaseaza salarii corespunzatoare rangului.

CABINET. Echivalentul financiar anual mediu al unui ministru al Guvernului Tariceanu este de aproximativ 44.000 RON, adica putin sub jumatate de un miliard de lei vechi. Suma variaza in functie de portofoliu, de la 47.789 RON pentru un prim-ministru la putin peste 43.000 RON un "subministru" (vicepremier), pana la un minimum de 40.000 RON pentru un detinator obisnuit de portofoliu. Luand in calcul media de 44.000 RON, pentru salariile celor 24 de ministri cu sau fara portofoliu ai Cabinetului Tariceanu, anul trecut am scos din buzunare 1.056.000 RON, adica peste 10 miliarde de lei vechi.

SECRETARI DE STAT. Sunt 67 numai in conducerea ministerelor, alti 12 in subordinea prim-ministrului, la care se mai adauga inca 28 care conduc agentiile aflate (cum altfel?) tot in subordinea premierului si alti noua aflati in fruntea agentiilor subordonate Guvernului. Trasa linie si adunat, exact 116. Desi generic functia este aceeasi, sumele de bani primite anual variaza. Media in cazul secretarilor de stat de la ministere sau de la Cancelaria prim-ministrului se inscrie la 33.000 RON anual, pentru a urca ceva mai mult, pana la 35.000 RON la nivelul sefilor de agentii guvernamentale. Per total, anul trecut le-am platit salarii de peste 35 de miliarde de lei vechi.

Jurnalul National

Sursa: Jurnalul NationalTe-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.