Alaturi de celebrul regizor au mai primit distinctii la Cotroceni si regizorii Corneliu si Radu Mihaileanu, decorati de presedintele Traian Basescu cu Ordinul National Pentru Merit in grad de Cavaler.

Presedintele a mai decorat-o si pe actrita Dorotheea Petre cu Ordinul Meritul Cultural in grad de Cavaler. Actrita a primit in acest an premiul de interpretare al sectiunii Un Certain Regard de la Cannes pentru rolul sau principal din filmul "Cum mi-am petrecut sfarsitul lumii", in regia lui Catalin Mitulescu.

"Nici nu stiu pentru ce am primit-o. Suna foarte important, mai important decat ceea ce am facut eu. Dar este intotdeauna bine sa fii recunoscut la tine acasa. La un moment dat am crezut ca singurii profesionisti care merita distinctii importante in Romania sunt sportivii. Ma bucur sa vad si cineasti printre persoanele apreciate", a declarat pentru Mediafax Cristi Puiu. Regizorul este constient insa, ca aceasta distinctie il obliga la mai multe performante. "Am mai primit premii, dar care tin de industria cinematografica. Distinctia aceasta suna foarte sus, foarte important. Probabil ar trebui sa-mi schimb comportamentul, sa ma imbrac in costum. Probabil n-o sa fac asta, dar daca voi fi chemat la Cotroceni, sigur ma voi imbraca in costum. Mi se pare important, foarte onorant si mai ales simt ca ma obliga la mai mult", a explicat Cristi Puiu, bucurandu-se ca nu este singur "in aceasta configuratie".

Desi a mai castigat un premiu la Cannes in 2004 pentru care a fost rasplatit cu un premiu acordat de catre Ministerul Culturii si Cultelor, Porumboiu recunoaste ca este onorat ca a devenit Cavaler la doar 31 de ani. "Cavaler la 31 de ani, pentru un film, este flatant. Pe de alta parte, se obisnuiesc astfel de distinctii si in strainatate. Este onorant sa fiu premiat. Inseamna ca cinema-ul romanesc este apreciat", a spus Corneliu Porumboiu.


Despre autor:

Curierul National

Sursa: Curierul National


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.