Cu toate ca s-au desfasurat pe un fond extrem de tensionat, Testele Nationale s-au finalizat cu rezultate satisfacatoare din partea elevilor, in comparatie cu anii precedenti.

Situatia este cu atat mai surprinzatoare, cu cat, potrivit ultimelor centralizari, absolventii clasei a VIII-a au "trecut" in proportie de peste 70%, dupa ce simularea acelorasi teste a avut un grad de promovabilitate de doar 49,50% la limba romana si 55,66% la matematica. Cazuri speciale s-au inregistrat in judetul Brasov, unde elevii a sase scoli, trei din mediul urban si trei din mediul rural, au fost respinsi in proportie de 100%.

In ciuda rezultatelor obtinute, contestatiile din partea elevilor nemultumiti de rezultate au curs cu duiumul. "Numai in Capitala au fost depuse duminica 3.111 contestatii", a declarat Marian Banu, reprezentant al Inspectoratului Scolar al Municipiului Bucuresti (ISMB). Cele mai multe contestatii au fost depuse la proba de limba si literatura romana - 1.374. La matematica au fost depuse 1.227 de contestatii, la istoria romanilor - 197 si la geografia Romaniei - alte 197 de contestatii.

Lucrarile elevilor bucuresteni pentru care au fost depuse contestatii au fost transportate in conditii de maxima securitate la Centrul regional de contestatii din Brasov. Dupa recorectare, acestea vor fi aduse in Bucuresti, urmand a fi transmise catre centre, in vederea afisarii rezultatelor finale in data de 29 iunie.

Totusi, numarul de contestatii depuse in acest an de elevii din Capitala este mai mic decat cel de anul trecut, cand au fost inregistrate 5.264 de cereri de reevaluare a lucrarilor. Totodata, potrivit rezultatelor preliminare, procentul de promovabilitate este mai mare decat in 2005, aproximativ 75,5%, fata de 71%.

Peste 70% din contestatiile depuse de absolventii clasei a VIII-a in urma Testelor Nationale, in judetul Harghita, sunt la proba de limba si literatura romana, in timp ce la Sibiu, mai bine de jumatate din contestatii sunt la matematica. Absolventii brasoveni din clasele a VIII-a au promovat in proportie de 72,44% Testele Nationale, in timp ce elevii a sase scoli, trei din mediul urban si trei din mediul rural, au fost respinsi in proportie de 100%.


Despre autor:

Sursa: Curentul.ro


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.