Primele reactii ale sindicatelor - indemnul la lupta "pe plan national si international"

Vicepremierul George Copos a anuntat ca incepand de astazi vor fi publicate pe site-ul Guvernului propunerile de modificare a Codului Muncii inaintate de patronate si sindicate. Actualizarea propunerilor se va face pana in data de 4 martie, iar cei care vor accesa acest site isi vor putea exprima opiniile despre modificari. In 9 martie se vor finaliza negocierile intre sindicate si patronate si va fi inaintat un proiect Ministerului Muncii. In 17 martie proiectul va ajunge pe masa Guvernului, de unde va fi trimis spre dezbatere Consiliului Economic si Social.

Dezbaterile sunt programate sa aiba loc intre 24 si 30 martie. In fine, pe 31 martie proiectul noului Cod va intra in Parlament, iar in 28 iunie va fi publicata forma finala in Monitorul Oficial. Deocamdata, sustine Copos, propunerile primite de la sindicate si patronate au un volum de 30 de pagini. Liderii confederatiilor sindicale spun insa ca nu au trimis nici un soi de document. Abia au primit varianta noului Cod al Muncii propusa de Ministerul Muncii si au distribuit-o in teritoriu pentru analiza. Primele reactii sunt foarte dure la adresa Guvernului. "Biroul Operativ al Federatiei Sindicatelor din Industria Lemnului condamna initiativa Ministerului Muncii ca imixtiune in activitatea partenerilor sociali - sindicate si patronate - acestia fiind singurii indreptatiti legal de a face propuneri de modificare a Codului Muncii". Federatia considera ca propunerile ministerului sunt "o sfidare la adresa partenerilor sociali, intrucat prevad modificarea a 276 de articole din cele 298 existente.

Practic, actualul guvern vrea sa anuleze in totalitate ceea ce s-a negociat intre sindicate si patronate timp de cativa ani. Federatia respinge propunerile de modificare si cere tuturor sindicatelor sa adopte aceeasi atitudine, apeland la toate formele de lupta sindicala pe plan national si international".


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.