OBICEI. Romanii ignora, ba chiar contesta campaniile organizate la noi in tara impotriva mitei. Cativa dintre ei au organizat un "Club al Romanilor Spagari".

Membrii acestui club considera spaga "asul din maneca" al romanului. "Mi-e frica de o Romanie corecta in care totul sa fie pe baza de legi, valori, drepturi si obligatii", sustine unul dintre "spagari", R.M.. El vede spaga ca pe singura solutie rapida de rezolvare a unei situatii. Studentii spun ca s-au obisnuit sa dea "o mica atentie" administratorului pentru un loc in camin. Pentru multi, spaga este singura alternativa pentru a avea un adapost in timpul facultatii. "Administratorii de camine nu sunt pretentiosi", spune un student la Facultatea de Geografie din Bucuresti.

Cu o sticla "de ceva" iti rezolvi cazarea, adauga el. In institutiile publice, in facultati, camine de studenti, sau spitale, oamenii isi rezolva problemele "rasplatind" angajatii cu "o ciocolata". Pana si ministrul Justitiei, Monica Macovei face parte din acei 80% de romani care dau ceva ca sa obtina diverse servicii.
Ea a recunoscut, la jumatatea lunii iunie, ca a dat spaga in sistemul medical: "Am dat spaga in sistemul medical, de luat nu am luat".

Ministerul Integrarii Europene a lansat campania "E.U. nu dau si nu iau spaga"

Aceasta este in plina desfasurare in prefecturi, primarii, sectii de politie, de evidenta a populatiei, de inregistrari si eliberari de permise auto din municipiul Bucuresti si din toate orasele resedinta de judet. Romanii spun ca nu cred in influenta favorabila a unor astfel de campanii, pe care le considera inutile.