MMPS va inainta, pana in martie, Parlamentului proiecte de modificare a Codului Muncii si a sistemelor public si privat de pensii

Ministerul Muncii si Protectiei Sociale (MMPS) va inainta Parlamentului, pana in luna martie, proiecte de modificare a Codului Muncii si a sistemelor public si privat de pensii, variantele revizuite urmand sa fie finalizate pana in vara, a afirmat Mihai Seitan, secretar de stat in MMPS. "Strategia MMPS in domeniul muncii este una pe termen scurt, fiind identificate trei directii de actiune: Codul Muncii, sistemul public de pensii si pensiile private", a adaugat Seitan, care ocupa si pozitia de presedinte al Casei Nationale de Pensii si Alte Drepturi de Asigurari Sociale (CNPAS). In opinia reprezentantului MMPS, sistemul public de pensii este atipic si se caracterizeaza prin existenta unei discriminari dintre generatiile vechi si cele noi in privinta cuantumului pensiei.

"Atipic, pentru ca pe langa pensii in acest sistem sunt cuprinse si alte plati, cum ar fi concediul pentru ingrijirea copilului pana la doi ani. Unele femei platesc mai mult la asigurarile sociale si primesc mai putin, iar altele invers. Pana in vara vrem sa facem ordine, proces care nu va aduce mai multi bani, dar cu siguranta va stabili o legatura mai stransa si mai reala intre cat ai contribuit si cat vei primi", a afirmat Seitan. El a mai spus ca legea privind fondurile de pensii administrate privat, reprezentand pilonul al doilea al sistemului de pensii, va fi revizuita, la fel ca si legea privind pensiile ocupationale, (pilonul al treilea). De altfel, Legea fondurilor private de pensii a intrat in vigoare dar nu are norme de aplicare. "Modificarile legislative trebuie sa aduca profit companiilor care vor administra fondurile de pensii private, iar angajatii cuprinsi in astfel de scheme sa aiba certitudinea ca vor primi o pensie rezonabila", a afirmat Seitan.

El a adaugat ca nu este de acord ca supravegherea si controlul fondurilor de pensii administrate privat sa revina Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor (CSA), intrucat aceasta institutie are deja un obiect de activitate, si anume industria de profil. De asemenea, MMPS vizeaza modificarea Codului Muncii. Potrivit lui Seitan, acesta s-a dovedit inadecvat, in cei doi ani de la intrarea in vigoare. "Schimbarile legislative vor avea ca efect reducerea cheltuielilor pe angajat si cresterea gradului de flexibilizare a fortei de munca", a precizat reprezentantul MMPS.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.