Potrivit unui studiu ECDL, 74% dintre romani nu utilizeaza calculatorul * In randul profesorilor, procentul ajunge pana la 80%

Gradul de utilizare a computerului in Romania este mult mai redus decat cel de la nivel european: aproximativ 74% dintre locuitori nu sunt utilizatori, fata de numai 51,67% in tari central si vest europene, se arata intr-un studiu al ECDL Romania. In plus, situatia este agravata de faptul ca 80% dintre profesorii nu folosesc computerul, procentul devansand media nationala.

Pe baza unor studii internationale, ECDL Romania semnaleaza ca printre cele mai cerute aplicatii pentru utilizarea calculatorului la locul de munca sunt cele pentru procesare de text, calcul tabelar sau prezentari (90%), posta electronica (88%), Internet (79%). Problema principala a angajatorilor europeni o reprezinta pierderile cauzate de utilizarea ineficienta sau de neutilizarea calculatorului de catre angajati. In Romania, prin aplicarea metodologiei europene de calcul si tinand seama de salariul mediu, aceste pierderi se ridica la aproximativ 625 de milioane de euro anual, se arata in studiu. Inlaturarea acestor pierderi nu se poate face decat prin asigurarea, de catre scoala romaneasca, a unei educatii IT adecvate, afirma autorii raportului. Potrivit aceluiasi studiu, programa scolara pentru informatica este neadecvata cerintelor de utilizare a calculatorului la locul de munca: scoala romaneasca incearca sa produca programatori in proportie de masa, in loc sa fie orientata prioritar asupra abilitatilor absolventilor in utilizarea calculatorului. In plus, profesorii de informatica sunt total nemotivati, in contextul in care piata fortei de munca din Romania ofera salarii peste medie pentru specialistii in informatica.


Despre autor:

Ziua

Sursa: Ziua


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.