Aflat la Bucuresti cu ocazia "Intilnirilor JTI", dansatorul spaniol a demonstrat intr-un show magnetizant de ce flamencoul a devenit in ultimii ani sinonim cu numele sau. Inainte de spectacol, in timpul unei scurte intilniri, el ne-a povestit degajat si cald despre intilnirea lui cu dansul si despre cit de bine e sa fii in pielea lui Joaquín Cortés.

"Sint, cred, cel mai fericit om din lume. Cind dansez nu simt nici o clipa ca muncesc. Dansul ma face liber si implinit. Daca la moartea mea Dumnezeu mi-ar spune: 'Joaquín, pentru buna purtare, iti mai dau o sansa, o noua viata pe pamint>>, i-as zice: 'Doamne, vreau sa mai fiu inca o data Joaquín Cortés>>. Sint perfect impacat cu mine. Nu am tristeti, nu am indoieli. Uritul din lume nu reuseste sa-mi contamineze dansul."

"Sint mindru ca sint tigan"

"Daca trebuie sa multumesc cuiva pentru ceea ce am devenit, o fac, in aceasta ordine, mamei mele, unchiului Cristóbal si lui Rudolf Nureiev, prin care am descoperit baletul modern", spune Cortés. Faptul ca ii curge singe tiganesc prin vene e prilej de mare mindrie pentru Joaquín Cortés. De altfel, unul dintre motivele pentru care a acceptat invitatia venita de la JTI de a sustine un spectacol aici este ca in Romania sint cei mai multi tigani din Europa.

"As vrea sa-i cunosc pe lautarii tigani de aici, sa cintam si sa dansam impreuna. Tiganii si-au dezvoltat arta diferit, peste tot in lume. Flamenco reprezinta strigatul de libertate al tiganilor andaluzi", explica el cu pasiune. "Chiar daca avem o limba comuna, romanes, limbajul care ne uneste cu adevarat e cel al muzicii."

E pentru prima data in Romania, dar planuieste deja o noua vizita. Vrea neaparat sa mearga in Transilvania, despre care a auzit vorbindu-se atit de mult. In seara dinaintea spectacolului, a luat masa la Jaristea, unde a mincat sarmale si a baut vin alb. Cine se afla simbata la prinz pe Calea Victoriei putea da nas in nas cu Joaquín Cortés, care iesise la plimbare si la shopping, simtindu-se pe canicula ca acasa. Era foarte incintat de faptul ca putea intelege fara prea mare efort limba romana.