Pana in prezent, la Maternitatea Polizu din Bucuresti din 2000 s-au inregistrat 18 cazuri de tinere mame care au consumat stupefiante pe timpul sarcinii.

Din acest an, numarul gravidelor consumatoare de droguri este in crestere. Numai in anul 2002 s-au inregistrat opt astfel de cazuri. Copiii nascuti dintr-o mama care a consumat droguri pe timpul sarcinii sunt expusi unor riscuri. Fie au tulburari psihice, fie nu cresc in inaltime sau in timp vor fi la randul lor consumatori de droguri.

Conferinta "Riscurile consumului de droguri la mama si copil" a fost organizata de Agentia Nationala Antidrog din doua motive: "Primul motiv a fost acela ca in strategia de lupta impotriva traficului si consumului de droguri exista o directie care ne obliga ca, anual, sa dezvoltam campanii de informare, constientizare si sensibilizare a tinerelor mame vis-a-vis de riscurile consumului de droguri. Al doilea motiv a fost pentru a marca Ziua Internationala de lupta impotriva traficului si consumului de droguri - 26 iunie", a declarat agentiei chestor Popa Vasile, directorul Directiei de prevenire a consumului de droguri din cadrul ANA.

Exista femei insarcinate care consuma in acelasi timp mai multe tipuri de droguri, inclusiv tigari. De aceea impactul potential asupra fatului trebuie considerat ca o suma a efectelor fiecarui drog luat separat de celelalte. Tinerele mame consumatoare de substante toxice provin dintr-un mediu familial dezorganizat si au o alimentatie necorespunzatoare. La nastere, acest lucru duce la complicatii.

"Consumul drogurilor complica o sarcina prin boli asociate, precum boli cu transmitere sexuala, lipsa consultatiilor prenatale, dar si malnutritie. Utilizarea drogurilor compromite sistemul imunitar. Majoritatea utilizatoarelor sunt: cu stare de nutritie precara; lipsa respectului de sine; prezinta depresie; asocierea unor boli grave sau sunt abuzate psihic", a declarat Prof. Dr. Bogdan Marinescu, medic la Spitalul Clinic de Obstetrica si Ginecologie "Prof. Dr. Panait Sarbu".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.