Banca Europeana pentru Investitii /BEI/ a aprobat in aceasta saptamana acordarea unui imprumut de circa 400 milioane de euro pentru reabilitarea infrastruturii rutiere din Romania, a declarat joi, pentru Rompres, vicepresedintele BEI, Ivan Pilip.

"In aceasta saptamana am aprobat un imprumut pentru reabilitarea drumurilor in Romania, in valoare de peste 400 milioane de euro", a precizat Pilip, cu ocazia forumului dedicat dezvoltarii parteneriatelor public-private, organizata in perioada 22 - 23 iunie la Praga.

BEI a acordat Romaniei, din 1990 pana in 2005, imprumuturi in valoare de peste 4,26 miliarde euro, care au vizat finantarea proiectelor de investitii relevante pentru indeplinirea criteriilor de aderare la Uniunea Europeana.

Din cele 4,26 miliarde euro, circa 61 la suta s-au indreptat catre infrastructura de transport, respectiv 2,85 miliarde euro, 16 la suta - 678 milioane de euro catre gestionarea si procesarea apei si infrastructura urbana. Au mai primit finantari urmatoarele sectoare: educatie si sanatate - sapte la suta din totalul fondurilor, reprezentand 310 milioane de euro, sectorul energetic - sase la suta din totalul finantarii, in valoare de 274 milioane de euro, dar si industria, serviciile si telecomunicatiile - cinci la suta, sau 210 milioane de euro si imprumuturile globale - 202 milioane de euro (cinci la suta).

Banca Europeana de Investitii (BEI) este institutia de finantare a Uniunii Europene, institutie infiintata in anul 1958, in conformitate cu prevederile tratatului de la Roma, avand drept coproprietare ale banci pe cele 25 de state membre.


Despre autor:


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.