Desi are la baza o poveste despre deziluzie si depresie in care convietuiesc anumite drame personale, precum alcoolismul si tentative de sinucidere, "Viata e minunata", unul dintre cele mai celebre filme ale lui Frank Capra a fost votat drept pelicula socotita de americani cea mai inspiratoare pentru vietile lor.

Sondajul a fost realizat de Institutul American de film care a cerut unui numar de peste 1.500 de producatori, regizori si critici sa spuna, care a fost in opinia lor cel mai inspirator film din istoria cinematografiei. A fost facut public clasamentul cuprinzand o suta de filme, iar pelicula lui Capra a obtinut primul loc.

Filmul al carui protagonist este memorabilul James Stewart, spune povestea lui George Bailey, un barbat care-si dedica intreaga viata pentru a-si ajuta semenii. In ajunul Craciunului, insa, unchiul sau pierde o mare suma de bani cu o importanta vitala pentru a salva compania mostenita de tatal sau. George disperat hotaraste sa se sinucida, insa e salvat de un inger aspirant, Clarence care e obligat sa faca o fapta buna pentru a merita Paradisul. La final, protagonistul va intelege ca atata timp cat ramai in viata iti poti schimba propriul destin.

Pe locul doi s-a clasat un alt mare film : "Sa ucizi o pasare cantatoare" cu un Gregory Peck de Oscar, care lupta impotriva prejudecatilor unei comunitati albe gata sa sacrifice viata unui om de culoare nevinovat.

Pe locul trei memorabila Lista a lui Schindler de Steven Spielberg. Fireste, ca in orice clasament care se respecta, nu lipsesc surprizele. Pe locul patru a fost nominalizat primul episode din seria dedicata armasarului Italian Rocky urmat in ordine de "Mr. Smith goes to Washington", o alta comedie de Frank capra, apoi povestea extraterestrului "E.T.) si filmul "Fructele maniei" regizat de John Ford, o dramatizare a celebrului roman semnat John Steinbeck. Pe a opta pozitie se afla comedia americana "All American Boys" (Titlu original "Breaking away", pe locul noua "Miracol pe strada 34" iar top ten-ul este incheiat de un alt film al lui Spielberg "Salvati soldatul Ryan".

Dupa un an marcat de distrugerile provocate de uraganul Katrina si de stirile din ce in ce mai nelinistitoare ce sosesc din Irak, votantii au premiat filmele care au ca scop principal transmiterea unei sperante, a increderii in viitor. "Acesta e un moment foarte important din istoria Americii, ce urmeaza lui 11 septembrie si altor dezastre ingrozitoare ce au lovit natiunea noastra", spune Jean Pickar Firstenberg, director al AFI. "Ce rol pot juca in disputele internationale filmul si cinematografia? In ceea ce ma priveste cred ca peliculele pot contribui, pot ajuta la o mai buna comunicare intre popoare si un asemenea clasament e o modalitate de a intampina ceea ce urmeaza sa (ni) se intample".


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.