Pentru prima data, sindromul oboselii cronice a fost recunoscut, oficial, drept o afectiune care poate provoca moartea, dupa ce o femeie din Marea Britanie si-a pierdut viata. Desi aceasta boala a mai aparut pe certificatele de deces atat in Australia, cat si in Statele Unite ale Americii, medicii s-au ferit sa accepte sindromul oboselii cronice drept o afectiune de sine statatoare.

Saptamana trecuta, o femeie de 32 de ani din Marea Britanie si-a pierdut viata din cauza unei insuficiente renale acute, determinata de deshidratare, ca urmare a sindromului oboselii cronice, de care suferea de mai bine de sase ani. Aceasta afectiune, care mai este cunoscuta sub numele de encefalomielita mialgica, prezinta simptome variate si devastoatoare, printre care incapacitatea de concentrare si dureri de cap persistente. O persoana poate avea aceasta boala de ani de zile. Opiniile medicilor sunt impartite si s-au nascut multe controverse, insa decizia medicului legist din Marea Britanie a fost considerata o reusita din punctul de vedere al celor care considera ca boala are cauze fizice.

Controverse intre medici

Dr. Jonathan Kerr, de la Universitatea St George's din Londra, specialist in aceasta afectiune, spune ca se produce o inflamare a maduvei spinarii. Acesta considera ca sistemul imunitar tinde sa fie supraactiv la pacientii cu aceasta boala, ceea ce duce la o inflamare a tesutului neurologic. "Oamenii au fost reticenti sa accepte partea fizica a bolii din cauza puternicului lobby facut de psihiatri", a mai declarat Kerr. Abhijit Chaudhuri, un medic neurolog de la un centru specializat din Essex, a spus, la randul sau, ca schimbarile la nivelul maduvei spinarii constatate la femeia de 32 de ani au avut drept cauza sindromul oboselii cronice.


Despre autor:

Adevarul

Sursa: Adevarul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.