Tristetea de care au avut parte cei 500 de copii din satele doljene care au fost distruse de apele involburate ale Dunarii a fost inlocuita de bucuria plecarii la mare. Prescolarii si scolarii din Rast, Bistret, Bechet, Cirna, Negoi si Macesu de Jos au plecat in zorii zilei de luni pentru o saptamana pe litoralul Marii Negre. Acest sejur a fost oferit copiilor napastuiti de soarta de Autoritatea Nationala pentru Tineret pentru a-i determina sa mai uite de necazurile de acasa.

Aproximativ 500 de copii, s-au imbarcat in tren in Gara Craiova cu destinatia litoralului Marii Negre. 100 de copii din localitatile Negoi si Macesu de Jos isi vor petrece un sejur de o saptamana in statiunea Eforie Sud, restul de 400 la Costinesti. Este prima dintre cele doua serii beneficiare a campaniei "O raza de speranta", initiata de Autoritatea Nationala pentru Tineret si sustinuta la nivelul judetului Dolj de Directia Judeteana pentru Tineret Dolj. Prezent pe peronul Garii Craiova la plecarea copiilor, directorul DJT Dolj, Ionut Stroe, a declarat: "Copiii vor beneficia de transport, masa si cazare in mod gratuit timp de o saptamana, in intervalul 19 - 26 iunie".

Cei peste 500 de copii provin din invatamantul prescolar, primar, gimnazial si liceal, cu exceptia anilor terminali din ultimele doua cicluri. "Elevii de clasele a opta si a XII-a nu au putut merge in tabara in aceasta serie, avand de sustinut testele nationale, respectiv examenul de bacalaureat, dar speram in cea de-a doua etapa sa putem trimite cat mai multi copii, in limita celor 928 de locuri disponibile pentru judetul nostru", a adaugat Stroe. Dupa o deplasare obositoare care a durat noua ore, copiii si-au luat in primire camerele care ii vor gazdui timp de o saptamana si s-au acomodat. Fiecare echipa de 10 copii este insotita de un cadru didactic.

40 de elevi din Rast au sustinut primul examen din viata lor

Printre absolventii clasei a VIII-a care sustin testele nationale s-au aflat si 40 de elevi din Rast, localitatea cea mai afectata in urma revarsarii Dunarii. Cei 40 au sustinut primul examen din viata lor, proba la limba si literatura romana, la Grupul Scolar Agricol Bailesti. Pentru cei 40 de elevi, ultimele doua luni de cand parinti sau bunicii lor au ramas fara case au fost un adevarat cosmar. Unii dintre ei au locuit in corturile din tabara de sinistrati incropita la patru kilometri de comuna, altii, mai norocosi, au fost cazati la rudele din Bailesti.

Presedintele comisiei de la Grupul Scolar Agricol Bailesti, Petre Cauc, ne-a spus ca elevii din Rast s-au comportat destul de bine, avand in vedere situatia in care se afla. "Pe majoritatea dintre ei i-am vazut bucurosi, semn ca au cazut pe subiect. Ne asteptam la note bune", a spus Petre Cauc. Sefa ISJ Dolj Diana Busoi a spus ca nu au existat probleme cu incheierea situatiei scolare a elevilor din Rast, pentru ca toate cataloagele au fost salvate de catre directorii scolilor.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.