Tot mai multi romani incearca sa fuga din tara

Numarul persoanelor care au incercat sa treaca ilegal frontiera, ascunse in mijloace de transport, a crescut de patru ori fata de anul trecut, a anuntat, duminica, Biroul de Presa al Inspectoratului General al Politiei de Frontiera. Politistii de frontiera si vamesii au depistat, in primele cinci luni ale anului, 134 de persoane care au incercat sa treaca ilegal frontiera, ascunse in mijloace de transport. Dintre acestea, 129 erau cetateni straini, majoritatea din Republica Moldova. Totodata, numai la sfarsitul acestei saptamani, la Oradea, politistii au descoperit 66 de cetateni moldoveni ascunsi intr-un TIR. Cei care incearca sa treaca ilegal granita, folosind aceasta metoda, vor sa ajunga in Occident pentru a se alatura rudelor sau pentru a-si gasi locuri de munca bine platite.

Acestia considera ca, astfel, risca mai putin decat daca folosesc documente false sau daca trec pe jos, peste frontiera verde, apreciind ca "ascunzatoarea" ii va proteja de vigilenta autoritatilor. Ei se aventureaza fie pe cont propriu, fie apeleaza la "serviciile" unor persoane, precum soferii de TIR, conductorii de tren, care primesc in schimb importante sume in valuta, variind intre 500 si 3.000 de euro. Mijloacele de transport preferate de migranti sunt trenurile internationale, TIR-urile si autoturismele.
In topul strainilor care au fost depistati ascunsi in mijloacele de transport se afla cetatenii moldoveni, care doresc sa ajunga in state vest-europene pentru a-si cauta locuri de munca.

Printre cazurile mai semnificative semnalate in 2006 se numara destramarea unei retele de migranti moldoveano-slovaca la sfarsitul acestei saptamani, de catre politistii de frontiera oradeni si depistarea a 28 de cetateni moldoveni care au incercat sa treaca ilegal frontiera in aprilie pe la Punctul de Trecere a Frontierei Varsand.


Despre autor:

Cronica Romana

Sursa: Cronica Romana


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.