Ieri, afluenta publicului la salonul de carte a depasit asteptarile editorilor, in ciuda ploii si a distantei.

Amatorii de carte sint obisnuiti cu desfasurarea acestui gen de evenimente la Romexpo, pentru ca acesta este spatiul in care are loc, in mod traditional, in toamna, celalalt tirg de carte, "Gaudeamus". Unii dintre ei se refera, de altfel, la acesta din urma ca la "editia de anul trecut", ceea ce, probabil, nu este o veste prea buna pentru organizatorii Bookfest, care sint dornici ca evenimentul lor sa capete cit mai repede o identitate proprie. Avantajele locatiei sint evidente: spatiul este cu mult mai generos decit cel de la TNB, unde se tinea tirgul de vara pina acum. Nu numai ca nu mai este imbulzeala si nimeni nu se mai vede nevoit sa suporte transpiratia si coatele covizitatorilor pe drumul eroic pina in fata standurilor. Spatiul de expunere in sine este mult mai mare, mai mare chiar decit la "Gaudeamus", ceea ce constituie un avantaj enorm pentru edituri, in special pentru cele mari, care nu au facut economii, preferind sa asigure vizibilitate maxima pentru cit mai multe coperte.

Probleme cu parcarea si ploaia

Avantajele vin, desigur, si cu neajunsuri inerente, care insa nu tin de organizarea in sine a locului de desfasurare, cit mai degraba de constringerile inevitabile ale urbanismului bucurestean: zona de la Romexpo este, orice s-ar spune, greu accesibila, mai ales pentru cineva care nu calatoreste cu masina. Distantele sint mari, iar daca vremea nu este buna, cum se intimpla ieri dupa-amiaza, lucrul produce cu siguranta neplaceri vizitatorilor. Cu atit mai mult cu cit chiar si cei cu masini intimpina probleme, accesul in interiorul perimetrului complexului fiind restrictionat, fapt care a generat deja enervari in rindul unora dintre editori, care s-au plins ca personalitatile invitate la lansari (uneori academicieni sau ambasadori) nu au fost lasate sa intre cu masinile pina la pavilioane.

"Este mult mai civilizat aici"

"Este mult mai civilizat aici", spune Nicolae Macovei, de la Editura Vinea. "Mi se pare super OK, destul de bine organizat si mai bine mediatizat decit «Gaudeamus»", crede si Silviu Dragomir, director executiv la Editura Trei. Spre deosebire de tirgul din toamna, Bookfest nu se desfasoara in pavilionul central, a carui forma este circulara, ci in trei pavilioane aflate la dreapta acestuia, unul dintre motive fiind ca, astfel, diferentele de vizibilitate dintre standuri se estompeaza, nimeni nefiind obligat sa se instaleze la etaj, unde publicul ajunge mai greu. Desi cei de la Trei nu organizeaza, de regula, evenimente la tirgurile de carte, de teama ca acestea se vor "pierde" in aglomeratie, Dragomir declara ieri ca, in noile conditii, au inceput deja sa se gindeasca sa faca ceva, incepind cu editia de anul viitor. "Din punctul de vedere al organizarii spatiului, jos palaria!", a spus si directorul de marketing de la Editura Niculescu, Silviu Sandulescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.