Aproape 1.000 de atestate pentru asistenti maternali care au dat dovada de neglijenta in ingrijirea copiilor au fost retrase, in ultimii trei ani, in toata tara.

Doi copii, aflati in grija unor asistente maternale, au murit luna trecuta la Buzau. Cele doua mame adoptive, platite de stat cu sase milioane de lei pe luna ca sa aiba grija de copii, au ajuns in atentia procurorilor si risca o pedeapsa de pina la 20 de ani de inchisoare. Astfel de inci-dente nu sint insa singulare. Potrivit lui Bogdan Panait, secretar de stat la ANPDC, au fost constatate probleme in mai multe judete: Vaslui, Botosani, Suceava, Olt, si sectoarele 2 si 3 din Bucuresti. Peste 100 de atestate au fost retrase asistentilor maternali din judetele mentionate mai sus, in ultimii doi ani.

Monitorizare cu probleme

Standardele minime pentru asigurarea protectiei celor 18.000 de copii aflati in ingrijirea asistentilor maternali profesionisti obliga cele 41 de directii de profil din toata tara sa mearga pe teren in controale cel putin o data pe luna. "Asistentii sociali ar trebui sa se duca permanent sa-i controleze pe cei maternali, sa-i consilieze si sa-i ajute", spune Bogdan Panait. Numai ca asistentii sociali care trebuie sa verifice felul in care sint crescuti copiii sint foarte putini. "La Buzau, cei noua asistenti sociali monitorizeaza 281 de persoane care au in grija 797 de copii protejati de stat", spune Cecilia Manolescu.


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.