Invatatorii sint nemultumiti de noua programa de istorie pentru clasa a IV-a, pe motiv ca aceasta este mai greoaie decit cea veche si contine multe erori.

In noile manuale de istorie de clasa a IV-a, care vor ajunge in septembrie pe bancile elevilor, s-au strecurat citeva erori si teme de studiu inutile, spun invatatorii. Greselile au pornit inca de la noua programa scolara pe baza careia s-a organizat cu doua luni in urma o licitatie pentru manuale.

Lista cu erori

De exemplu, din capitolul referitor la "popoarele vecine" Romaniei au disparut ucrainenii, iar de pe lista cu popoarele europene au disparut englezii. Drept urmare, invatatorii solicita Ministerului Educatiei sa faca schimbari urgente.

"Programa are lipsuri grave si teme de studiu inutile si nepotrivite virstei copiilor. In conditiile in care atit pentru autorii de manuale, cit si pentru dascali programa este «lege», lipsesc din ea, de exemplu, Burebista, Bogdan, Cantemir, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Tudor Vladimirescu sau Ferdinand. In schimb, la noua ani, elevii vor studia despre Alexandru Macedon, Carol cel Mare, Napoleon, greci, gali, slavi, turci, rusi, sirbi si bulgari", spune Viorel Dolha, liderul Asociatiei Invatatorilor din Arad, in-tr-un memoriu adresat Ministerului Educatiei.

Elevii invata istoria limitata

Invatatorii se pling ca personajele, cetatile si toate celelalte elemente istorice sint enumerate limitativ, iar programa cere ca invatatorul sa aleaga doar trei personalitati romane si doua straine. Spre exemplu, elevii nu mai sint obligati sa-l studieze pe Mihai Viteazul si din aceasta cauza dascalii se intreaba "cum poate fi limitat accesul elevilor la doar trei personalitati ale istoriei romanilor?".


Despre autor:

Cotidianul

Sursa: Cotidianul


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.