In noile manuale de istorie de clasa a IV-a, care vor ajunge in septembrie pe bancile elevilor, s-au strecurat citeva erori si teme de studiu inutile, spun invatatorii. Greselile au pornit inca de la noua programa scolara pe baza careia s-a organizat cu doua luni in urma o licitatie pentru manuale.

Lista cu erori

De exemplu, din capitolul referitor la "popoarele vecine" Romaniei au disparut ucrainenii, iar de pe lista cu popoarele europene au disparut englezii. Drept urmare, invatatorii solicita Ministerului Educatiei sa faca schimbari urgente.

"Programa are lipsuri grave si teme de studiu inutile si nepotrivite virstei copiilor. In conditiile in care atit pentru autorii de manuale, cit si pentru dascali programa este «lege», lipsesc din ea, de exemplu, Burebista, Bogdan, Cantemir, Basarab I, Iancu de Hunedoara, Tudor Vladimirescu sau Ferdinand. In schimb, la noua ani, elevii vor studia despre Alexandru Macedon, Carol cel Mare, Napoleon, greci, gali, slavi, turci, rusi, sirbi si bulgari", spune Viorel Dolha, liderul Asociatiei Invatatorilor din Arad, in-tr-un memoriu adresat Ministerului Educatiei.

Elevii invata istoria limitata

Invatatorii se pling ca personajele, cetatile si toate celelalte elemente istorice sint enumerate limitativ, iar programa cere ca invatatorul sa aleaga doar trei personalitati romane si doua straine. Spre exemplu, elevii nu mai sint obligati sa-l studieze pe Mihai Viteazul si din aceasta cauza dascalii se intreaba "cum poate fi limitat accesul elevilor la doar trei personalitati ale istoriei romanilor?".