In Romania un moment de neatentie te poate costa destul de scump. Cati dintre noi am ramas fara un portofel sau telefon mobil dupa o calatorie cu autobuzul? Din cauza unor asemenea episoade ai parte de un adevarat soc, atunci cand ajungi pentru prima data in Germania.

Aici, corectitudinea este cuvantul de ordine. A intrat in sangele oamenilor si este dusa la extrema, astfel incat uneori chiar devine amuzanta. Constati asta dupa o prima calatorie cu metroul. Te apropii de statie si cauti din priviri locul de unde poti lua cartela care sa-ti permita accesul. Nu gasesti insa asa ceva pentru simplul motiv ca intrarea nu este blocata de vreun aparat care sa necesite introducerea cartelei! Pur si simplu, cobori niste trepte si te sui in metrou. si totusi, dupa ce au intrat, nemtii se incapateneaza sa-si cumpere un tichet pe care sa-l composteze inainte de a se urca in tren!

O alta dovada a corectitudinii nemtesti se vede in sistemul de distributie a presei. Daca el va fi aplicat si in Romania, probabil ca ar elimina notiunea de "vanzare" a ziarelor. in Germania, ele sunt puse in niste cutiute pe marginea strazii. Cum poti sa iei "Bild-ul" de exemplu? Simplu. Ridici usa si iei ziarul! Abia apoi bagi o moneda in cutie. si asta daca vrei. Daca nu, poti sa mergi linistit pe drumul tau, cu ziarul in mana, sau vorba unui coleg, poti lua mai multe ziare si sa le vinzi la intersectie. Probabil insa un neamt nu ar face asta niciodata, fiindca toate cutiutele sunt pline de diverse cotidiene.

Daca in Bucuresti nici macar un pachet de guma nu ar rezista pe jos cinci minute, inainte de a fi "confiscat" de vreun "norocos", in Germania, nemtii isi parcheaza bicicletele in mijlocul strazii fara nicio jena! Acestea sunt exemplele care ii fascineaza in aceste zile pe multi turisti veniti aici pentru fotbal si distractie, dar care realizeaza un lucru important: in lumea asta mai sunt si oameni corecti. Majoritatea lor traiesc in Germania.


Despre autor:

ProSport

Sursa: ProSport


Abonează-te pe


Te-ar putea interesa si:

In lipsa unui acord scris din partea Internet Corp, puteti prelua maxim 500 de caractere din acest articol daca precizati sursa si daca inserati vizibil linkul articolului.