Autostrada Soarelui, sambata la pranz. Sensul de mers catre Constanta. Intre kilometrul 27-28, un balot de carton asfaltat pentru izolatii, cazut probabil dintr-o masina, ocupa un spatiu considerabil intre banda a doua si a treia. Aflati pe autostrada, intr-o deplasare pentru un alt subiect, am dat si noi, probabil ca multi alti soferi inaintea noastra, peste balotul abandonat pe carosabil. Semnalizam si il ocolim, pentru ca l-am vazut din timp, insa la viteza de peste 100 de kilometri la ora ar fi fost un adevarat pericol daca nu l-am fi observat si am fi intrat in plin in balot. Un pericol pentru orice autovehicul care nu ar fi ocolit la timp ditamai balotul cazut pe autostrada.

APEL DE URGENTA

Ne gandim sa dam o mana de ajutor: sa apelam unul dintre cele mai apropiate telefoane de urgenta instalate pe marginea drumului si sa semnalam prezenta balotului. Poate intervin echipele si il ridica, sa nu se intample vreun accident. Ne oprin pe la kilometrul 30, la primul aparat portocaliu de pe margine, coboram, ne apropiem de telefon si citim instructiunile in limba romana si engleza. Trebuie sa apasam pe butonul verde pentru apel.

Facem dupa cum ni se indica pe placuta si auzim in difuzor cum suna. Ne raspunde o voce care nu pare a fi a unui robot. Ceva nu prea inteligibil… Ne spunem pasul, semnalam ca la kilometrul cutare se afla un balot pe carosabil si asteptam raspunsul de la celalalt capat. Auzim doar doua cuvinte in engleza: "WAIT, PLEASE". Nici o intrebare de genul cum va numiti, ce numar de inmatriculare aveti la masina, la ce kilometru va aflati sau ceva asemanator, cateva date de identificare esentiale.